Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Euro, un simbol al unificării Europei

euro.jpg

Euro, un simbol al unificării Europei

Într-o declaraţie guvernamentală, rostită de Angela Merkel în preajma începerii reuniunii europene la nivel înalt de la Bruxelles, şefa executivului german a anunţat crearea unui “fond de solidaritate” pentru ţările afectate de criză. Merkel s-a pronunţat pentru extinderea competenţelor comisarului european pentru finanţe, un poiect controversat, lansat de către ministrul german al finanţelor.

Corespondentul RFI la Berlin, William Totok

 „Moneda euro - pentru consolidarea căreia ne luptăm acum - este mai mult decît un mijloc de plată. Moneda euro este un simbol pentru unificarea economică, socială şi politică a Europei cu un mare impact care depăşeşte cu mult frontierele Europei.”

Propoziţiile citate aparţin Angelei Merkel şi au fost rostite astăzi în Bundestag-ul din Berlin, unde şefa executivului federal a rostit o declaraţie guvernamentală. Ca reacţie la criza actuală, Merkel a insistat asupra necesităţii restructurării Uniunii Europene. Problemele europene actuale, a subliniat cancelara, sunt şi un rezultat al unor decizii greşite atunci cînd moneda a fost introdusă. Aceste decizii trebuie rectificate pentru că numai aşa pot fi recîştigate încrederea şi credibilitatea.  

“Putem continua calea începută doar dacă învăţăm ceva din greşelile trecutului şi eliminăm metodele false”, a mai adăugat Merkel.

În acest context, ea a cerut intensificarea cooperării mai ales în domeniile politicii economice, fiscale şi bancare. Realizarea acestui obiectiv necesită şi o legitimare democratică mai largă.

Ideea a fost exprimată şi de ministrul german al finanţelor, Wolfgang Schäuble, care a prezentat un proiect privind armonizarea politicii bugetare europene (a se vedea: Limitarea suveranităţii bugetare, RFI, 17.10.12. Proiectul lui Schäuble, pe care Merkel l-a susţinut şi-n declaraţia guvernamentală de astăzi, prevede extinderea puterii decizionale a comisarului european pentru finanţe cît şi cea a Parlamentului European. Comisarul urmează să aibă dreptul să respingă bugetele naţionale. Problemele legate de ţările din spaţiul Schengen sau din zona euro să fie dezbătute doar de către deputaţii europeni din statele respective. Problemele generale ale Uniunii vor continua să fie discutate de întregul parlament. Proiectul lui Schäuble a stîrnit numeroase contrareacţii, fiind perceput ca o încercare de limitare a suveranităţii bugetare a unor state membre UE.

Angela Merkel a anunţat că la reniunea europeană la nivel înalt care începe în această seară la Bruxelles va pleda pentru “proiectul Schäuble”. Totodată, ea a anunţat că va propune crearea unui „fond de solidaritate“ pentru sprijinirea unor ţări afectate de criză. Finanţarea fondului s-ar putea realiza din impozitele pentru tranzacţii financiare.

În declaraţia guvernamentală, Merkel a criticat opoziţia germană care respinge proiectul extinderii competenţelor comisarului european de finanţe, propus de Schäuble.

Candidatul la funţia de cancelar al social-democraţilor, Peer Steinbrück, a atacat politica Angelei Merkel, calificînd-o drept “duplicitară”. Luni de zile, cancelara nu s-a opus declaraţiilor destructive îndreptate împotriva Greciei, venite din partea unor lideri creştin-democraţi. Merkel s-a pronunţat cu mult prea tîrziu în favoarea menţinerii Greciei în zona euro, a mai spus Steinbrück. Tot Steinbrück a subliniat importanţa Europei:

„Ceea ce are de oferit Europa este ceva unic în lume: separarea puterilor în stat, respectarea drepturilor omului, protecţia minorităţilor, statul social, independenţa justiţiei, libertatea de exprimare, libertatea presei, dreptul de a demonstra, separarea bisericii de stat, moştenirea iluminismului (…)”.

Steinbrück a mai spus că e inadmisibil ca unii să ceară acum scoaterea unor state din Uniunea Europeană.