Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Euro şi Uniunea Europeană sunt pe marginea prăpastiei”

jacques-delors.jpg

Jacques Delors: “Euro şi Uniunea Europeană sunt pe marginea prăpastiei”

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jacques Delors ( în vârstă de 86 de ani) face o analiză pesimistă asupra situaţiei europene. Fostul lider european a declarat jurnaliştilor de la cotidianul belgian Le Soir şi a celor de la ziarul elveţian Le Temps că moneda comună euro şi Uniunea Europeană sunt pe cale de a se prăbuşi.

Să deschidem ochii : euro şi Europa sunt pe marginea prăpastiei. Şi pentru a evita acest lucru, alegerea mi se pare simplă : fie statele membre acceptă cooperarea economică întărită pe care am cerut-o mereu, fie îşi transferă puterile suplimentare către Uniune”, a declarat Delors.

Preşedinte al Comisiei europene între 1985 şi 1994, Jacques Delors consideră că liderii europeni sunt prea timizi. În primul rând preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelara germană, Angela Merkel. Potrivit lui Delors, summitul franco-german de marţi “nu va servi la nimic” iar propunerea de a crea un minister al finanţelor al zonei euro reprezintă un “accesoriu inutil”. 

Fostul preşedinte al Comisiei Europene pleadează şi pentru o mutualizare parţială a datoriei stetelor “până în limita a 60% din Produsul Intern Brut”. “Această mutualizare parţială a datoriilor, este pompa care stinge incendiul şi care ar putea da un sens cooperării comunitare.

Simultan, statele membre trebuie să renunţe la obiecţiile lor cu privire la cele 6 proiecte de directive pe tema guvernanţei economice şi mai ales cea căreia Parlamentul european i-a înăsprit conţinutul pentru a sancţiona automat ţările în caz de derapaj bugetar”.

Am spus mereu”, a mai declarat Jacques Delors, “că succesul Europei pe plan economic se bazează pe următorul triunghi : competiţia care stimulează, cooperarea care întăreşte şi solidaritatea care uneşte. Trebuie trecut de la vorbe la fapte, în caz contrar pieţele vor continua să ne privească cu neincredere”. 

Fostul preşedinte al Comsiei Europene mai crede că “de la începutul crizei, liderii europeni au trecut pe lângă realităţile concrete. Cum au putut oare să creadă că pieţele vor crede în promisiunile summitului zonei euro de pe 21 iulie dacă până în septembrie aceste decizii nu vor fi materializate ?”

Deja în ianuarie 2011, Jacques Delors regreta că şefii statelor şi guvernelor europene sunt lipsiţi de viziune şi se joacă mai mult de-a pompierii decât de-a arhitecţii.

 
Ştefan Popescu: “Euro şi Uniunea Europeană sunt pe marginea prăpastiei”