Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Eurobondurile, mărul discordiei dintre Franţa şi Germania

belgium-ue23052012-0.jpg

Eurobondurile, mărul discordiei dintre Franţa şi Germania

Consiliul European informal desfăşurat miercuri la Bruxelles s-a încheiat fără nici o decizie importantă. Nici o psiho-dramă nu s-a produs la reuniunea, la care noul preşedinte francez a participat pentru prima dată.

François Hollande şi Angela Merkel nu s-au încontrat în mod frontal în privinţa euro-obligaţiunilor, deşi divergenţele dintre Paris şi Berlin persistă la acest capitol. Totuşi comentatorii avizaţi constată o modificare de stil a celor doi.

Putem spune într-adevăr că presa de scandal, care miza pe un eventual schimb de replici între François Hollande şi Angela Merkel, a fost dezamăgită. Presa germană constată însă că François Hollande, prin faptul că şi-a impus pe ordinea de zi subiectul favorit, cel al creşterii economice, contestă un anume “ledearship” german instalat d emai mulţi ani în Europa.

Pentru prima oară, după mulţi ani, un summit european nu se mai este dominat de Angela Merkel, se poate citi pe site-ul publciaţiei Der Spiegel. Iar publicaţia Die Zeit consideră că Angela Merkel a fost, ma reuniunea de ieri, în defensivă. In ultimii ani, în contextul acestor tipuri de reuniuni, Angela Merkel se vedea în prealabil cu Nicolas Sarkozy pentru a stabili o poziţie comună franco-germană.

François Hollande a adus însă cu el o schimbare de stil şi nu a considerat că o astfel de întîlnire prealabilă ar fi fost necesară. Pentru a rezuma, pentru mulţi observatori “vedeta” reuniunii de ieri ar fi fost François Hollande.

În realitate, însă, poziţia preşedintelui francez rămîne fragilă şi el păşeşte cu precauţie pe terenul diplomaţiei europene şi internaţionale. In ciuda victoriei sale la prezidenţiale cu un scor absolut onorabil, François Hollande aşteaptă acum derularea legislativelor din iunie,  pentru a se putea prezenta eventual la astfel de întîlniri cu un mandat şi mai solid, altfel spus cu o majoritate parlamentară în spatele său.

În paralel, personalităţi precum Angela Merkel sau David Cameron sunt în pierdere de viteză pentru că soluţiilor impuse de ei pe plan european nu dau roade.

Teoritician redutabil al rigorii şi al austerităţii, premierul britanic David Cameron este contrazis de realităţile din propria sa ţară care este din nou în recesiune. In ciuda faptului că în ultimii doi ani, de cînd se află la putere, David Cameron “a strâns şurubul” cît a putut în contextul unui plan de rigoare fără precedent, situaţia economică nu s-a ameliorat.

Presa economică britanică este de părere că David Cameron, ca şi Angela Merkel, va fi obligat să-şi mai modifice strategia. Două evenimente îl vor determina să facă acest lucru, mai spun ziarele de specialitate britanice: alegerea socialistului  François Hollande ca preşedinte în Franţa, dar şi avertismentele deocamdată voalate ale Fondului Monetar Internaţional.

Şi în Germania asistăm la o acumulare de “îndoieli” şi “dubii”, scrie specialistul în economiei al Agenţiei France Presse. Economiştii germani consideră că ţara lor nu va putea rămîne multă vreme imunizată în raport cu dificultăţile partenerilor ei europene, în condiţiile în care 60 la sută din exporturile sale sunt absorbite de Europa.

În Franţa, Partidul Socialist salută prestaţia de ieri a lui François Hollande la Bruxelles, Este pentru prima dată în ultimii cinci ani că Franţa îşi exprimă poziţia şi Europa ascultă, în timp ce Nicolas Sarkozy se poziţiona mereu în raport cu ceilalţi.

Dincolo de această laudă adresată de Partidului Socialist Francez unui preşedinte ieşit din rîndurile sale, nu putem să nu constatăm că problema relansării creşterii economice rămîne pe agenda europeană, inclusiv cea a euro-obligaţiunilor. Următoarea rundă de discuţii va avea loc pe 28 şi 29 iunie, deci după legislativele franceze. Vom vedea atunci cît de puternic îşi va exprima Franţa “poziţia”.