
Economie
Europa face front comun în faţa crizei din Grecia
europa-face-front-comun-fata-crizei-grecia.jpg

Dintre toate ziarele consultate, francezul La Tribune este cel mai entuziast privind acordul asupra crizei din Grecia: "În sfârşit, Europa face front comun". Aceste cuvinte sunt puse pe prima pagină, înainte de a aminti că acest "compromis acceptabil între părţi intervine după luni de întârzieri, de false mişcări, de confruntări inedite între Germania şi BCE, între Germania şi Franţa".
Pentru La Tribune, este necesară o asanare a Europei… "Acest pas decisiv pentru Europa reprezintă o mutualizare a costurilor de salvare pentru ţările zonei euro în dificultate şi în consecinţă amorsează un federalism european", potrivit La Tribune.
Un acord istoric: este şi sentimentul jurnalului Les Echos, ce consacră patru pagini summit-ului de la Bruxelles. Istoric întrucât cei 17 "acordă noi condiţii extrem de favorabile Atenei" şi "pentru că zona euro se dotează cu un nou arsenal anticriză".
Un tur de forţă economic pentru salvarea Greciei
Pentru editorialistul din Les Echos, este vorba de un adevărat tur de forţă economic, dar oare acordul va fi suficient din punct de vedere politic? Întrebarea se pune mai ales că ştim că primul plan de ajutor pentru Grecia a fost finalizat în mai 2010. "14 luni mai târziu", explică editorialistul, "noul dispozitiv este aşteptat să rezolve problema odată pentru totdeauna, acceptând un faliment parţial (cu participarea voluntară a sectorului financiar privat) şi uşurând colosala datorie a Atenei, promiţându-i un plan Marshall şi în acelasi timp instalând diguri, pentru ca incendiul să nu se întindă şi în alte ţări. Istoria recentă ne arată însă că trebuie să fim prudenţi, dar fiecare şi-a făcut treaba exemplar (adică Parisul, Berlinul şi BCE)".
Ziarul economic portughez OJE ne informează că "de noile condiţii de împrumut pentru Grecia vor beneficia şi Portugalia şi Irlanda" şi salută acest acord.
În schimb, cotidianul cu simpatii comuniste L’Humanité se demarcă aşa cum ne aşteptam şi notează că "măsurile luate la Bruxelles mulţumesc doar pieţele financiare" şi se arată indignat din această cauză: "Se îngraşă din datoria publică".
Grecia, salvată de europeni
Liderii zonei euro au decis, la Bruxelles, să-i acorde Greciei o asistenţă financiară pe termen lung, cu o dobândă redusă, ceea ce ar trebui să-i diminueze datoria. De asemenea, ei au extins capacitatea de asistenţă a nou-creatului Fond European de Securitate Financiară.
Un împrumut de 158 de miliarde de euro, cu o dobândă de 3,5% a fost decis pentru Grecia. Banii provin din Fondul European de Securitate Financiară, de la FMI şi de la sectorul privat.