Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa se află în pericol, spune preşedinţia poloneză a UE

europa-se-afla-pericol-spune-presedintia-poloneza-ue.jpg

Polonia atrage atenţia asupra pericolului care paşte Europa.

O fisurare a zonei euro ar atrage după sine destrămarea UE, crede preşedinţia poloneză care punea paie pe foc miercuri, 14 septembrie, în Parlamentul European la Strasbourg. Polonia nu a fost acceptată să participe, în calitate de preşedinte al UE, la reuniunile ţărilor din zona euro. Cererea Varşoviei era logică, dar şi refuzul este logic, întrucât ţara nu a adoptat moneda unică. Pentru moment însă, Polonia poartă ranchiună pentru a fi fost ţinută departe de deciziile care vor schimba faţa Europei.

Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan

Ministrul Economiei, Jacek Rostowski, care se adresa Parlamentului European miercuri dimineaţă trăgea prin urmare un semnal de alarmă. "Dacă zona euro se fisurează, UE nu-i va supravieţui, cu toate consencinţele imaginabile", spunea el.

Eşecul proiectului european ar putea duce chiar la un nou "război" pe termen lung în Europa, crede Rostowski. El întrevede şi o criză socială pe fundalul celei economice, care dacă se prelungeşte un an sau doi, atunci ea va dubla şomajul inclusiv în ţările bogate.

Îngrijorarea lui este împărtăşită şi de preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, dar şi de diferiţii şefi de grupări politice din Parlamentul European.

Liderul ecologist Daniel Cohn Bendit spunea că "suntem cu spatele la zid" şi deplângea lipsa unei acţiuni comunitare mai ferme, apropo de criza greacă.

 
Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre criza euro şi temerile preşedinţiei poloneze a UE