Expert: Există o lege în dezbatere care interzice exportul de gaze din România

cele-doua-piete-energie-nu-sunt-suficient-transparente-acuza-comisia-europeana-foto-reuters.jpg

Cele două pieţe de energie nu sunt suficient de transparente, acuză Comisia Europeană. Foto: Reuters

Comisia Europeană a reclamat joi România şi Bulgaria la Curtea Europeană de Justiţie pentru nerespectarea normelor comunitare privind piaţa gazelor naturale.

Ce reproşează executivul comunitar celor două state, aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

Comisia Europeană trimite într-adevăr în justiţie statul român, dar şi pe cel bulgar, pentru a nu fi liberalizat piaţa energetică la timp şi pentru că pieţele, de fapt, nu sunt suficient de transparente. Curtea Europeană de Justiţie va decide cine are dreptate, iar dacă cele două ţări pierd, ele vor plăti o amendă şi vor remedia situaţia. Problema datează din 2009 şi, între timp, în ciuda a două avertismente ale Comisiei Europene, lucrurile nu au fost ameliorate. Pe scurt, piaţa românească de energie nu este suficient de integrată, iar operatorii energetici români nu se pot conecta astfel la reţelele care provin din alte ţări şi tranzitează România, ceea ce crează o problemă de concurenţă.

Iată cum explică această situaţie Otilia Nuţu, expert în energie şi infrastructură la Expert Forum:

Spre exemplu, noi avem o ţeavă de gaz care transportă gaz de la Gazprom către Bulgaria. Această ţeavă, deşi ţine de Transgaz, nu este o construcţie făcută de Gazprom. Este o bucată a reţelei de gaz care este complet deconectată de restul reţelei de gaz şi, practic, un producător român nu poate să acceseze această ţeavă pentru a exporta gaz către Bulgaria, aşa cum face Gazprom tranzit. De asemenea, nu se ştie exact care este capacitatea acestei ţevi de gaz, nu se ştie exact care este cantitatea de gaz care tranzitează România, ceea ce înseamnă că restul de capacitate disponibilă ar putea să fie acoperită de un producător din România care ar vrea să exporte gaz prin aceeaşi ţeavă. Există o cerinţă explicită a Comisiei Europene ca acea capacitate disponibilă pentru export să fie cunoscută şi să fie transparentă. În acelaşi timp, reţeaua trebuie să fie disponibilă pentru absolut toţi jucătorii din piaţa de gaz.

Aşadar, România ar fi trebuit prin urmare să aplice o legislaţie europeană aflată în vigoare din 2009 şi în privinţa căreia CE constată că nu s-au făcut progrese suficiente până astăzi. Otilia Nuţu adaugă că România „trebuie să ia nişte măsuri prin care să arate hotărârea fermă de a respecta directivele europene. (...) A apărut chiar o lege care circulă prin Parlament care nu s-a aprobat încă şi care interzice explicit exportul de gaze, lucru care contravine chiar tratatului UE. Nu poţi să interzici exportul unui produs într-o altă ţară europeană. Deci, o dată, trebuie reglementate chestiunile comerciale, şi pe de altă parte trebuie rezolvate problemele care ţin de accesul fizic al producătorilor la reţea”, explică expertul.

 
Otilia Nuţu, expert în energie şi infrastructură & corespondentul RFI Mihaela Gherghişan, despre neclarităţile din piaţa gazelor