Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expert: Cu o liberalizare prost înţeleasă a preţurilor la energie şi gaze, deschidem drumul altor băieţi deştepţi

gaz1.jpg

„Dacă noi vom pregăti corect această lansare, populaţia va plăti mai puţin”, spune la RFI expertul Tudor Popescu

Comisia Europeană a trimis României avize motivate privind încălcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pieţelor energiei electrice şi gazelor naturale şi ar putea transmite cauzele Curţii de Justiţie Europene dacă nu primeşte un răspuns în termen de două luni. Potrivit Mediafax, peste 7 milioane de consumatori casnici, reprezentând aproape 86% din total, ar putea plăti de anul viitor preţuri mai mari la energie şi gaze, odată cu începerea liberalizării tarifelor. Doar 14%-17% dintre români ar urma să primească sprijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat.

Cum se poate ajunge la o astfel de situaţie? Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei - ANRE, din considerente de protecţie socială. Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.

Ce înseamnă asta pentru România? Răspunde expertul Tudor Popescu, în dialog cu Andreea Orosz:

AscultăDownload

Ce ar trebui să facă România exact?

Noi am reuşit să facem această situaţie extraordinar de gravă. E o situaţie nesatisfăcătoare pe aceeastă problemă a difuzării energiei electrice ieftine, în situaţia în care energia electrică se jonglează, la nivelul la care toată media, noi, specialiştii, explicăm că e incorectă activitatea autorităţilor în zonă. Asta pleacă de la deficienţe de legislaţie secundară, la gaze. Acum, fiind liberalizarea prost înţeleasă şi prost demarată, sigur că deschidem drumul altor băieţi deştepţi care vor intra pe linia gazelor şi le vor scumpi, normal!”, spune la RFI expertul în programe energetice Tudor Popescu.

Dacă noi vom pregăti corect această lansare, populaţia va plăti mai puţin, pentru că suntem singura ţară din Europa producător principal de gaz. Şi, ca singură ţară, noi suntem iniţiatori de legislaţie, astfel încât liberalizarea pieţei gazelor să se facă cu protecţia populaţiei, la nivelul la care să plătească mai puţin decât acum. Dar pentru asta, avem nevoie de specialişti, de profesionişti", conchide Tudor Popescu.