Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Facebook încearcă să-şi salveze acţiunile

facebook-incearca-sa-salveze-actiunile.jpg

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg (Foto: Reuters/Gonzalo Fuentes)

Facebook nu va mai vinde acţiuni timp de cel puţin un an. Anunţul a fost făcut de companie, pentru a-i linişti pe acţionarii şi investitorii intraţi în panică după prăbuşirea pe bursă a titlurilor celei mai mari reţele de socializare.

Pusă grav sub semnul întrebării ca platformă de publicitate on line de viitor, după eşecul "răsunător" al tranzacţiilor cu acţiuni Facebook pe bursă, compania a fost nevoită să anunţe că renunţă la noi listări timp de cel puţin un an de zile. Decizia a venit după ce în şedinţa bursieră de marţi de la New York valoarea acţiunilor a scăzut la 17,73 de dolari, faţă de cotaţia de 38 de dolari cu care a debutat listarea pe piaţa Nasdaq.

Pentru comentatorii de specialitate a fost cel mai dureros eşec de pe piaţa de capital din Statele Unite din acest an, eşec care s-a accentuat de la milocul lunii august. "Nici măcar Lehman Brothers nu a pierdut atât de mult din valoarea pe bursă în anul care a precedat intrarea în faliment", a scris plastic unul dintre comentatorii New York Times.

Acum, decizia conducerii Facebook de a nu mai vinde noi acţiuni ale companiei ar urma să funcţioneze ca "un fel de zid defensiv" în jurul preţului acţiunilor, scrie Wall Street Journal, care precizează că măsura va duce la reducerea numărului de acţiuni disponibile pe piaţă şi a riscului deprecierii în continuare a acestora.

Facebook a pierdut însă deja enorm: 50 de miliarde de dolari s-au evaporat din conturile companiei în doar 90 de zile şi pierderile nu se vor opri aici. Astfel, ceea ce se dorea cel mai mare succes bursier al anului s-a dovedit cel mai mare eşec. Evident că acum se caută şi ţapii ispăşitori: New York Times dă vina pe directorul financiar, David Ebersman, cel care s-a lăcomit aprobând lansarea pe bursă la un preţ de 38 de dolari, după ce iniţial se planificase un interval de preţ între 29 şi 34 de dolari şi cel care "a marşat pentru a inunda piaţa cu 25% mai multe acţiuni decât era planificat iniţial", ceea ce a declanşat "catastrofa", continuă publicaţia americană.