
Economie
Facebook testează bursa. Cu ce efecte?
facebook-testeaza-bursa-ce-efecte.jpg

Cotarea actiunii Facebook la bursă, probabil începând cu luna mai si sub sigla "FB", ar permite firmei create acum opt ani de Mark Zuckerberg într-o cameră de cămin la Harvard să vadă "cât cântăreste" ea cu adevărat. Prezentându-si dosarul la autoritătile bursiere, Facebook a spus că vrea doar să recolteze cel putin cinci miliarde de dolari. Acest lucru ar fi deja evenimentul bursier al anului în Statele Unite si cea mai mare ridicare de fonduri din istoria Internetului. Să nu uităm că în 2004 când a intrat Google pe Bursă, motorul de căutare nu si-a mărit capitalul "decât" cu două miliarde de dolari.
Cu Facebook, ordinul de mărime se schimbă-zvonurile lansate de specialisti valorizează firma lui Zuckerberg între 75 si o sută de miliarde de dolari-echivalentul lui McDonald's, plus de două ori si jumătate General Motors. Si asta pentru o societate cu doar trei mii de angajati, cu profituri minime si o cifră de afaceri încă modestă. Nu-i mai putin adevărat că în doi ani, Facebook si-a crescut veniturile de patru ori. Anul trecut, Facebook a înregistrat profituri publicitare de aproape patru miliarde de dolari. Reteaua de socializare are numeroase atuuri care să justifice colosala sa valorizare, iar Zuckerberg a demonstrat că este un vizionar al Internetului. Mai rămane acum de văzut dacă este si un om de afaceri.
O sută de miliarde de dolari este si pretul riscului-înaintea lui Facebook au existat Netscape, Altavista si MySpace, care si-au deziluzionat investitorii. Investitori care se vor alătura listei de peste 11 milioane de prieteni pe care-i afisează Zuckerberg pe pagina sa personală, dar care riscă să fie mult mai exigenti. "Oare pentru a-si prezenta cel putin o dată pe trimestru conturile, inventatorul retelei îsi va abandona tricourile cu glugă si slapii din picioare?", se întreabă cât se poate de serios un analist de la ziarul Le Monde. Exercitiul de justificare a unei strategii în fata investitorilor nu e deloc pe placul lui Zuckerberg, care a avertizat mai demult că acest lucru i-ar putea "perturba potentialul creativ".
Patronul lui Facebook-detinător a nici 30% din capitalul firmei-a demonstrat până acum că e un caz aparte; nu a fost primul în clasă, dar a fost primul care a înteles si controlat regulile jocului, primul care a mizat pe termen lung si nu doar pe termen scurt. Asa se explică si previziunea care spune că anul acesta, numărul de utilizatori Facebook ar urma să atingă cifra de un miliard! Inventia lui Zuckerberg a devenit deja cel mai consultat site de pe planetă si primul media al secolului 21 cu peste 845 de milioane de abonati revendicati.
Tinând cont de uriasul interes mediatic suscitat de anuntul intrării pe bursă a firmei si de notorietatea sa exceptională, e foarte probabil ca Facebook să atingă sau chiar să depăsească previziunile analistilor. În functie de rezultatele, de succesul acestei introduceri bursiere, alte firme ar putea s-o ia pe urmele retelei de socializare.