Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Factura la încălzire ar putea creşte cu 60%

intretinere-un-tip-se-uita-factura-mana-cap.jpg

Factura la întreţinere le va da dureri de cap multor români spre sfârşitul anului.

Guvernul va elimina până la sfârşitul anului subvenţiile pentru energia termică. O confirmare în acest sens a venit de la şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, care a declarat pentru agenţia Mediafax că ajutoarele de încălzire pentru persoanele defavorizate ar putea creşte.

Executivul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional să elimine subvenţia la energia termică în perioada imediată. Asta înseamnă că factura populaţiei pentru încălzire şi apă caldă ar putea creşte cu până la 60% până la sfârşitul anului, în funcţie de capacitatea primarilor de a acoperi diferenţa din surse proprii, potrivit Mediafax.

În prezent, subvenţia pentru producerea energiei termice este acordată atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetele locale.

Eliminarea subvenţiei de 45% din partea statului ar putea fi compensată prin creşterea subvenţiilor acordate de autorităţile locale. Cele mai multe însă nu au banii necesari pentru o astfel de măsură, aşa că facturile vor exploda, avertizează la RFI preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuţă.

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat că Guvernul va elimina subvenţia acordată de la nivel central până la finele anului, dar va menţine sau chiar va creşte ajutoarele acordate persoanelor defavorizate.

"Există diferite subvenţii pentru încălzire. Ajutorul de încălzire pentru cei mai vulnerabili ar putea rămâne la acelaşi nivel sau ar putea chiar creşte. Există însă o subvenţie acordată de la nivel central, pe care Guvernul vrea să o elimine în cursul acestui an. Există de asemenea subvenţii pentru încălzire de la autorităţile locale, dar acestea nu au fost luate încă în considerare", afirmă oficialul FMI.

Eliminarea subvenţiilor va avea efect şi asupra inflaţiei, care ar putea urca până la 6%, potrivit lui Jeffrey Franks.

"Ne aşteptăm ca inflaţia să fie undeva între 5% şi 6%. Vom face calculele când vom şti cu exactitate care sunt schimbările în ceea ce priveşte şi modificările la preţul gazelor", spune el.

BNR a revizuit săptămâna trecută prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 3,6% la 5,1%, fără să ia însă în calcul şi posibilele creşteri de preţuri administrate.

Mihai Mereuţă, intervievat de Lea Berzuc