Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Faliment controlat al Greciei?

faliment-controlat-al-greciei.jpg

Criza din Grecia alarmează pieţele şi cancelariile europene (Foto: AFP/Joel Saget).

Zona euro va cunoaşte în această săptămână noi tensiuni şi agitaţii. Criza datoriilor persistă, iar cazul Greciei este în suspans. O echipă mixtă UE-BCE-FMI trebuie să spună în zilele următoare dacă va accepta sau nu să acorde Atenei o nouă tranşă din împrumutul promis. Între timp, ministrul german al Economiei nu exclude "un faliment ordonat" al Greciei, pentru a salva moneda unică.

Ca să-şi asigure partenerii europeni, premierul grec, Georges Papandreou, a promis sâmbătă că îşi va respecta întocmai angajamentele de rigoare economică pe care şi le-a luat. Ministrul grec al Finanţelor a revenit cu noi asigurări duminică, promiţând că ţara sa este dispusă să facă noi economii pentru a-şi reduce deficitele încă de anul acesta.

Măsurile anunţate duminică de Evangélos Vénizélos se referă la circa două miliarde de euro suplimentare faţă de ce stabilise deja. Banii vor fi câştigaţi de pe urma unei taxe speciale pe bunurile imobiliare şi o redcuere a salariilor aleşilor eleni. "Acest nou efort naţional este indispensabil pentru a şterge imaginea nefastă a Greciei în străinătate", a explicat oficialul de la Atena.

Tranşa de bani pe care o aşteaptă grecii în schimbul acestor eforturi ar proveni din primul plan de salvare a ţării de anul trecut. De-abia la sfârşitul acestei săptămâni, miniştrii de Finanţe din zona euro vor încerca să definitiveze al doilea plan, de 160 de miliarde de euro promis Greciei pe 21 iulie. Papandreou a declarat că "ţara sa e ca în stare de război" pentru a obţine avizul favorabil la acest al doilea plan de salvare.

Sănătatea financiară a ţării continuă să suscite însă întrebări, Atena având probleme în aplicarea reformelor interne promise. Într-un interviu publicat de cotidianul german Die Welt, ministrul german al Economiei nu exclude "un faliment ordonat" al Greciei, pentru a salva moneda unică. Greu de imaginat că aceste declaraţii vor linişti spiritele pe pieţele bursiere. Chiar dimpotrivă, deviza euro riscă să fie şi mai mult sub presiune şi din cauza reuniunii G7-finanţe care s-a ţinut vineri la Paris şi care nu a dat niciun rezulat concret.