Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Farmache (BVB): Discursurile politice trebuie accentuate, pentru calmarea Bursei

farmache-bvb-discursurile-politice-trebuie-accentuate-calmarea-bursei.jpg

Bursele continuă să scadă, dar nu vom asista la un scenariu catastrofic, spune Stere Farmache.

Preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, spune într-un interviu la RFI că discursurile politice trebuie să fie "accentuate", pentru a calma piaţa bursieră. Farmache nu crede într-un scenariu catastrofic, după scăderea burselor: "investitorii trebuie să fie calmi, panica nu e bună".

Şeful Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache, şi-ar dori mai multe discursuri politice care să calmeze piaţa bursieră din România.

"Cred că au fost câteva ieşiri publice pe această temă, privind calmarea pieţelor. Probabil că ele trebuie accentuate şi îndreptate în mod direct asupra investiţiilor pe piaţa de capital din România. Astfel de declaraţii sunt întotdeauna binevenite, mai ales dacă ele reflectă o realitate pe care investitorii o pot înţelege şi pot să reacţioneze în consecinţă", spune Stere Farmache, după scăderea burselor.

Preşedintele BVB precizează că "scăderea indicelui bursier nu are legătură directă cu mersul economiei româneşti, ci este mai degrabă o consecinţă a turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, cauzate de scăderea ratingului SUA. BVB nu este o bursă izolată, este conectată la pieţele financiare internaţionale, investitorii de la Bucureşti sunt investitori şi pe alte pieţe şi atunci când apar astfel de turbulenţe, reacţia lor se propagă pe pieţele unde au investit".

 

Bursa de la Bucureşti a scăzut cel mai mult

 

Totuşi, Bursa de la Bucureşti a scăzut luni, 8 august, cu peste 7%. Cum se explică această cifră mult mai mare faţă de alte burse din regiune? Stere Farmache spune că "amplitudinea scăderii este mai mare la Bucureşti, este firesc pentru o piaţă emergentă, pieţele emergente cu lichidităţi mai reduse sunt mai vulnerabile şi în astfel de situaţii amplitudinea scăderii - dar poate fi vorba şi de creşteri la un moment dat - este mai mare, vulnerabilitatea unei pieţe mai mici este mai mare".

În opinia lui Stere Farmache, "panica nu este bună, este un lucru demonstrat şi atunci când investitorii sunt dominaţi de emoţie, preţurile se mişcă abrupt".

Şeful Bursei de la Bucureşti consideră că efectele scăderii burselor nu trebuie "dramatizate". "În România, efectele scăderii se propagă la nivelul capitalizării companiilor listate la BVB, consecinţe sunt la nivelul investitorilor care au investit în BVB, dar cred că nu trebuie să dramatizăm acest lucru. Bursele sunt instituţii unde preţurile sunt într-o continuă mişcare. Este adevărat că în perioade de criză constatăm o scădere abruptă a preţurilor, dar tot în aceste perioade, investitorii pot câştiga, trendul se poate schimba, aşa încât cred eu că investitorii trebuie să privească cu calm, să nu intre în panică. Investitorii de la BVB sunt investitori antrenaţi", crede Stere Farmache.

 

Stere Farmache nu crede într-un "scenariu catastrofic"

 

Întrebat care este cel mai sumbru scenariu privind finanţele mondiale, mai ales după scăderea burselor, Stere Farmache a răspuns că nu crede într-un scenariu "catastrofic": "Sunt de părere că dincolo de ştirile pe care le vedem în fiecare zi şi pe care le simţim, dacă ne uităm în viaţa de zi cu zi, observăm că omenirea a ajuns la un nivel şi la un standard al consumului la care se va renunţa cu greu. Or menţinerea unui nivel al consumului ar trebui să reprezinte un factor care să suţină economiile. Nu cred într-un scenariu catastrofic, în care vedem că efectele crizei se vor accentua şi că vom vedea oameni care stau la coadă la pâine, la alimente sau pentru a-şi procura alte servicii. Lucrurile se reaşează pe pieţele financiare internaţionale. Cred că asistăm la o reechilibrare şi la reaşezare şi realocare a resurselor financiare. Politicienii joacă un rol important în stoparea efectelor crizei şi cred că vor avea şi trebuie să aibă un cuvânt greu de spus, dar nu cred într-un scenariu în care lucrurile vor fi duse la extrem şi vom avea efecte dezastruoase".

În fine, Stere Farmache mai precizează că Fondul Proprietatea, listat la Bursa de la Bucureşti a avut şi el de suferit, în urma scăderii burselor. "Toate companiile cotate la BVB au suferit această scădere de preţuri. Inclusiv Fondul Proprietatea a înregistrat o scădere importantă ieri (luni-8 august), dar cu cât societăţile sunt mai lichide, cu cât valoarea tranzacţiilor zilnice este mai mare, cu atât efectul scăderilor este mai mic", explică preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache.

 
Stere Farmache, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scăderea burselor