Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Fermierii îl contrazic pe Traian Băsescu

fermierii-il-contrazic-traian-basescu.jpg

Fermierii români se tem că agricultura nu va mai avea în 2012 aceleaşi performanţe ca anul acesta.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat la TVR 1 că agricultura a avut o creştere medie de 25%, iar subvenţiile au fost mai mari decât anul trecut şi s-au dat la timp. În replică, şeful federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, spune la RFI că într-adevăr creşterea agriculturii e reală, însă "suprafeţele pe care s-a cultivat sunt mai mici decât în 2010".

Fermierii privesc succesul agriculturii din acest an cu alţi ochi. "Creşterea din agricultură e reală, însă suprafeţele pe care s-a cultivat sunt mai mici decât în 2010", declară preşedintele Agrostar, Nicolae Ştefan.

Agricultorii sunt nemulţumiţi şi de creşterea preţului la motorină, care afectează direct lucrările agricole. "Chiar dacă noi am avut o producţie bună la cereale în 2011, lucrul pe care nu îl spun autorităţile este că noi am avut suprafeţe însămânţate mai mici decât în 2010. Au fost minusuri de 9% şi 18%, în funcţie de culturi, sunt suprafeţe diminuate, ceea ce este foarte grav pentru agricultura României. Realitatea constă în aceste suprafeţe diminuate, care arată că agricultorii au mari probleme, o problemă este creşterea aberantă a preţului motorinei", afirmă Nicolae Ştefan.

Preşedintele Traian Băsescu declara luni seară, într-un interviu pentru TVR, că agricultura a avut o creştere medie de 25 de procente, iar subvenţiile au fost mai mari decât anul trecut şi s-au dat la timp.

 
Nicolae Ştefan, intervievat de Liliana Simionescu, despre agricultura românească în 2011 şi 2012