Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Finlanda a învăţat austeritatea în anii 90"

Finlanda îşi păstrează clasificarea triplu A acordată de agenţia Standard & Poor's, alături de alte trei ţări din zona euro - Germania, Olanda şi Luxemburg. Ratingul altor nouă ţări europene, între care Franţa, Italia şi Spania, a fost redus. Finlanda şi-a păstrat notele cele mai ridicate şi la celelalte două mari agenţii mondiale de evaluare, Moody's şi Finch.

Corespondentul RFI la Helsinki, Denisa Udroiu:

Clasificările făcute de cele trei instituţii se referă la capacitatea statelor sau companiilor de a îşi îndeplini obligaţiile financiare. De-a lungul anilor, această clasificare a fost acceptată de investitori ca o indicaţie a finanţelor solide ale unui stat sau firme, stimulând sau inhibând investiţiile în acel stat ori companie. Din acest motiv, o clasificare ridicată rămâne importantă pentru ţările vizate. Triplul A reprezintă pentru o ţara capacitatea de a îşi îndeplini cu mare siguranţă responsabilităţile financiare asumate, cum ar fi plata creditelor externe.

Guvernul Finlandei a fost lăudat pentru felul în care a gestionat pe plan naţional criza, şi asta pe fundalul unei politici europene lipsite de coerenţă. De asemenea, agenţia a apreciat competitivitatea economiei finlandeze, responsabilitatea guvernului în stabilirea şi folosirea bugetului, precum şi echilibrul finanţelor publice.

Cu toate acestea, potrivit agenţiei Standard & Poor's, pe termen lung, atât pe plan naţional cât şi internaţional, Finlanda îşi poate vedea clasificarea redusă anul acesta sau anul viitor, din cauza inabilităţii Uniunii Europene de a rezolva criza euro şi în special plata împrumuturilor făcute de diverse ţări.

Jukka Pekkarinen, director în Ministerul de Finanţe, a precizat pentru RFI că există în proporţie de circa 30% posibilitatea ca triplul A sa fie redus din cauza situaţiei europene, şi nu a celei naţionale. "Finlanda este foarte dependentă de situaţia europeană, deşi pe plan naţional am învăţat austeritatea de la criza masivă din anii 90", a spus domnul Pekkarinen. Conform sugestiilor agenţiei Standard & Poor's, vom continua să reducem cheltuielile bugetare atât la nivel local, cât şi statal. Deşi rata şomajului s-a ridicat la 7%, şi este un factor preocupant, ne aşteptăm ca populaţia să înţeleagă necesitatea măsurilor de austeritate în favoarea stabilităţii pe termen lung.", a încheiat el.

 
Corespondentul RFI la Helsinki, Denisa Udroiu: