Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Finlanda va avea "probleme foarte mari" din cauza Nokia

finlanda-va-avea-probleme-foarte-mari-cauza-nokia.jpg

Varujan Pambuccian crede că Executivul român nu putea face nimic pentru a opri Nokia să-şi închidă fabrica din Jucu.

"Finlanda se va adăuga în curând primului pluton al ţărilor europene care vor avea probleme foarte mari", declară la RFI liderul grupului minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian. El se referă la problemele economice ale gigantului Nokia. Deputatul spune că golul lăsat de închiderea fabricii Nokia de la Jucu nu trebuie umplut cu ceva similar.

Varujan Pambuccian consideră că închiderea fabricii Nokia de la Jucu, de lângă Cluj "nu este un subiect politic. Orice ar face Guvernul, Nokia are o problemă uriaşă, care nu are nici o legătură cu România. Nokia nu a reuşit să se adapteze la ceea ce se întâmplă acum cu telefonia mobilă. A fost lider de piaţă, a avut un market share uriaş şi nu a investit aproape deloc în cercetare-dezvoltare. Între timp, au apărut companii care n-au venit din zona din care venea Nokia, cum este Apple, cum este Samsung şi care au reuşit să pună Nokia într-o dificultate extremă".

Liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor se aşteaptă ca Finlanda să aibă "probleme foarte mari": "După părerea mea, Finlanda se va adăuga în curând primului pluton al ţărilor europene care vor avea probleme foarte mari. Finlanda este o ţară atipică, în care o companie are un procent inadmisibil de mare în PIB. Când te bazezi pe o companie condusă bine, lucrurile par să meargă frumos, dar riscul este extrem".

 

Pambuccian: Fabrica Nokia de la Jucu nu va fi relocată

 

Varujan Pambuccian crede că fabrica Nokia de la Jucu nu va fi relocată, ci "pur şi simplu închisă". "Mie mi se pare o poveste chestia cu relocarea. Eu cred că nu se va reloca nicăieri fabrica respectivă, cred că pur şi simplu se închide şi asta este! De altfel, fabrica de la Jucu producea în general telefoane low end pentru lumea a treia şi asta este… în momente de criză economică, zona asta este prima care dispare în industria de care vorbim", precizează deputatul.

Varujan Pambuccian avertizează că "golul lăsat de Nokia nu e bine să-l umplem cu ceva similar, pentru că se va întâmpla similar. Problema este alta în domeniul IT&C: va trebui ca repede, cam în patru-cinci ani să abandonăm modelul actual, cel de fabrică de soft, de exemplu, în industria de software şi să trecem spre zona de cercetare-dezvoltare. Va trebui să facem pasul ăsta. Va trebui să atragem investiţii care produc proprietate intelectuală".

Gigantul finlandez Nokia a anunţat joi, 29 septembrie, că va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj. Circa 2.200 de angajaţi vor fi daţi afară, în baza unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, întrucât unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru producătorul de telefoane mobile. Preşedintele Nokia anunţă că angajaţii de la Jucu vor fi plătiţi până în martie 2012.

 
Varujan Pambuccian, intervievat de Cosmin Ruscior, despre închiderea fabricii Nokia de la Jucu