Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI şi CE întrerup negocierile cu Ungaria. Analişti: Guvernul de la Budapesta "a pus ochii pe rezervele monetare"

forintul-s-devalorizat-masiv-fata-euro-decurs-trei-minute-foto-reuters.jpg

Forintul s-a devalorizat masiv faţă de euro, în decurs de trei minute. Foto: Reuters

După ce acum un an Ungaria era criticată pentru noua lege a presei, de această dată echipa premierului Victor Orban este bănuită de comunitatea internaţională că vrea să pună în pericol independenţa Băncii Centrale. Misiunea Comisiei Europene şi a Fondului Monetar Internaţional a decis aşadar să-şi scurteze sejurul la Budapesta şi s-a retras vineri de la masa negocierilor privind acordarea unui eventual nou ajutor financiar.

Corespondentul RFI la Budapesta, Lazlo Bihari:

Un nou proiect de lege criticat de comunitatea internaţională ar urma să dea peste cap întreaga structură de conducere a Băncii Centrale Ungare. Proiectul de lege dezbătut vineri după-amiază în regim de urgenţă în Parlamentul de la Budapesta prevede comasarea Băncii Naţionale şi a Autorităţii de control a organizaţiilor financiare, în virtutea căreia cei doi preşedinţi ale instituţiilor menţionate ar deveni vicepreşedinţii noii Bănci Centrale. Actualul preşedinte al Băncii Naţionale ar fi, practic, destituit din funcţie. Noul preşedinte ar fi desemnat deci de către şeful statului, la propunerea primului ministru Viktor Orban.

Trebuie spus că politica monetară a Băncii Naţionale a fost criticată violent de premier, pe motivul practicării unor dobânzi împovărătoare, potrivit opiniei sale, excesive, care repercutându-se în crizele bancare comerciale mari, au sugrumat şi sugrumă creşterea economiei ungare.

Săptămâna trecută, ministrul Economiei, György Matolcsy, şi preşedintele Băncii Naţionale au purtat convorbiri privind modalităţile de redemarare a creşterii economice. Ministrul ceruse Băncii Naţionale acceptarea de obligaţiuni din partea întreprinderilor mici şi mijlocii ungare, cerere refizată categoric de preşedintele băncii. Se pare deci că actualul gest al guvernului vizează, nici mai mult, nici mai puţin, rezervele monetare ale Băncii Naţionale, cifrate actualmente la 37 de miliarde de euro cu care, guvernul, cel puţin în parte, doreşte să-şi finanţeze planul de redemarare economică.

Ce spun presa, comentatorii din Ungaria şi opoziţia de la Budapesta

Mai întâi aş aminti reacţia pieţei. Forintul, moneda naţională, s-a devalorizat în decurs de trei minute cu trei forinţi faţă de euro. Indicatorul Bursei de la Budapesta a început să cadă serios, iar aprecierea actualului preşedinte al Băncii Centrale, încă în funcţie, a fost că, prin noua lege, guvernul Orban a ocupat pur şi simplu Banca Naţională, violând grav independenţa acesteia, ameninţând stabilitatea financiară a ţării.

Partidul Socialist, din opoziţie, a apreciat că gestul iresponsabil al guvernului va ruina ţara, iar politica economică neortodoxă a lui Orban este o fantasmă, manifestată acum prin tentativa de confiscare a rezervei monetare. Acest fapt va izola într-un mod fără precedent Ungaria, a apreciat preşedintele formaţiunii politice. Preşedintele Partidului Verde, tot din opoziţie, a comentat întreruperea negocierilor cu FMI drept un joc de hazard, care este primul pas spre provocarea iminentă a falimentului de stat.

Cât priveşte analiştii economici, aceştia sunt la un pas de disperare, spunând că acest gest ar devaloriza forintul, ar mări randamentele obligaţiunilor de stat şi primele de asigurare, cu consecinţe economice incalculabile.

 
Laszlo Bihari: FMI şi CE întrerup negocierile cu Ungaria