FMI critică ritmul lent al reformelor în Grecia

fmi-critica-ritmul-lent-al-reformelor-grecia.jpg

Grecia, criticată de Fondul Monetar Internaţional.

Procesul de reformă stagnează în Grecia. Guvernul de la Atena nu a adoptat măsuri structurale, critică Fondul Monetar Internaţional. Domeniul care înregistrează cele mai slabe progrese este combaterea evaziunii fiscale.

Cel mai recent raport al FMI despre situaţia din Grecia nu anunţă nimic bun. În centrul criticilor se află procesul de reformare a statului. E drept că au fost adoptate măsuri de austeritate pentru asanarea crizei datoriilor, dar în contextul prognozelor de creştere extrem de slabe, există în continuare mari riscuri.

Reformele structurale de până acum sunt mult în urma aşteptărilor. Declaraţia îi aparţine şefului delegaţiei FMI la Atena, Paul Thomsen. Economia şi sectorul de business nu au fost reformate, de aceea Grecia este în continuare în recesiune şi nu are perspective de ieşire din criză.

FMI a salutat instalarea unui nou Guvern la Atena. În acelaşi timp, însă, experţii avertizează că programul de reforme a intrat într-o fază dificilă. Implementarea măsurilor necesare a înregistrat un ritm extrem de lent peste vară, iar combaterea evaziunii fiscale–un punct crucial de pe agenda schimbărilor–aproape că nu a făcut progrese deloc.

În ceea ce priveşte măsurile de austeritate, FMI este de părere că Grecia a atins tot ceea ce era posibil prin mărirea impozitelor. De aceea, Guvernul ar trebui să se concentreze mai departe pe tăierea de cheltuieli publice, a mai preciazt Thomsen.

FMI este pe lângă partenerii europeni cel mai mare finanţator al Greciei. Noul raport al instituţiei se înscrie în aceeaşi notă a unui document publicat săptămâna trecută de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Aceasta din urmă a făcut o apreciere extrem de negativă privind capacitatea de reformă a aparatului statal elen.