Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


FMI nu are nici un dubiu privind deficitul

fmi-numele-fmi-un-perete.jpg

FMI nu se îndoieşte de calitatea datelor transmise de România, privind deficitul pe anul 2010.

Fondul Monetar Internaţional nu are "categoric" nici un dubiu faţă de calitatea datelor transmise de România în privinţa deficitului bugetar din 2010. O spune într-un interviu la RFI reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu. Eurostat şi-a exprimat rezervele privind deficitul pe anul trecut.

Dacă biroul de statistică al Comisiei Europene are rezerve faţă de calitatea datelor raportate de România, FMI nu are nici un dubiu.

"Are Fondul vreun dubiu vis-à-vis de calitatea datelor pe care România le-a prezentat? Răspunsul meu este categoric nu. Datele au fost verificate, sunt corecte, conform definirii deficitului bugetar consolidat, aşa cum a fost el în termenii pe care noi i-am negociat atât cu Fondul, cât şi cu Comisia Europeană, înainte de a se lua această decizie de includere a unor companii ale statului în deficitul bugetului general consolidat", spune Mihai Tănăsescu.

Reprezentantul României la FMI explică rezervele Eurostat: "La nivelul Uniunii Europene se regândeşte redefinirea noţiunii de deficit bugetar consolidat, prin includerea în această noţiune a deficitelor unor corporaţii ale statului, care primesc subvenţii de la stat şi care înregistrează pierderi. În cazul României sunt două companii, e vorba de CFR Infrastructură şi Termoelectrica. Ele urmează începând de anul acesta să fie încorporate în bugetul general consolidat. De aceea, în teoria UE, odată ce se ia această decizie, deficitele cu patru ani în urmă, deci începând cu 2007 şi până în 2011 trebuie revăzute. Cred că rezervele pe care cei de la Bruxelles şi le-au exprimat rezultă în faptul că în prezent continuă analizele pe datele acestor companii, urmând ca undeva în septembrie-octombrie, odată definitivate, ele să fie corecte şi incluse în această nouă definiţie a deficitului bugetar".

Deficitul bugetar de anul trecut, calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit iniţial, de 6,4%, întrucât pierderile companiilor de stat Termoelectrica şi CFR Infrastructură vor fi incluse în bugetul general consolidat.

Deficitul va rămâne însă sub limita de 7,3% stabilită cu Comisia Europeană, a declarat marţi, 26 aprilie, secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Gheorghe Gherghina.

 
Mihai Tănăsescu, despre deficit