Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


FMI, "puţin îngrijorat" de impactul crizei politice asupra economiei

fmi-putin-ingrijorat-impactul-crizei-politice-economiei.jpg

FMI se arată îngrijorat de criza politică de la Bucureşti.

Avertismentele la adresa clasei politice se înmulţesc. După ce BNR a tras luni un semnal de alarmă cu privire la impactul economic negativ al turbulenţelor politice, marţi a fost rândul Troicii finanţatorilor externi să atragă atenţia politicienilor să pună capăt disputelor ce pun în pericol economia românească.

În cadrul întâlnirii avute la Cotroceni cu preşedintele interimar, Crin Antonescu, şeful misiunii FMI s-a arătat "puţin îngrijorat" de impactul crizei politice asupra economiei. "Ca să fim sinceri, suntem puţin îngrijoraţi în legătură cu această situaţie şi de asemenea de impactul pe care actuala situaţie politică îl are asupra economiei (...). Actualele turbulenţe îngreunează economia, fapt care se reflectă în încrederea investitorilor şi în cursul de schimb care s-a depreciat, dar şi în costurile de finanţare a economiei şi eventual şi a creşterii", a declarat Erik de Vrijer.

În replică, preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat că Guvernul Ponta rămâne angajat să respecte acordul cu finanţatorii externi şi să pună în aplicare măsurile cerute de FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială. "Această criză politică nu influenţează negocierea cu FMI şi Banca Mondială, pentru că Guvernul are un program politic, are angajamente şi viziune, iar criza politică care sper să se termine la finalul acestei luni nu influenţează, nu afectează această discuţie", a explicat Antonescu.

Guvernatorul BNR a declarat luni că politicienii vor afla curând că pe pieţele financiare "gura bate fundul", singura soluţie fiind dialogul, care ar trebui să domine discursul politic, iar cine nu îl stăpâneşte să plece, fără a avea pretenţia să-i scoată pe ceilalţi din casă.