Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fondul Proprietatea, listat la Bursă

bursa-brokeri-se-uita-curca-n-lemne-evolutia-actiunilor.jpg

Fondul Proprietatea, listat la Bursă, marţi, 25 ianuarie.

Eveniment important : după ani de aşteptare, Fondul Proprietatea – creat pentru despăgubirea foştilor proprietari, deposedaţi abuziv de regimul comunist – este listat la Bursă, marţi, 25 ianuarie. Vorbim de un portofoliu în care sunt incluse 83 de companii de stat şi private din domeniul energiei, petrolului şi gazelor.

Şerban Florea, broker la Royal Bank of Scotland (RBS) spune la RFI că nu le recomandă foştilor proprietari să se grăbească să-şi vândă acţiunile, pentru că ele vor fi tranzacţionate într-o primă fază la valori sub cea nominală de un leu nou. Profitul va veni abia într-o jumătate de an, crede Şerban Florea.

"Având în vedere faptul că există o presiune mare pe vânzare în momentul listării, eu unul cred că primele acţiuni se vor tranzacţiona în jurul valorii de 0,75 de lei noi pe acţiune. Cred, însă, pe de altă parte, că există şi un potenţial de creştere substanţial : făcând o analiză comparativă cu celebrele SIF-uri (Societăţi de Investiţii Finaciare - n.r.), cele mai tranzacţionate active în momentul de faţă pe piaţa de capital, eu unul cred că în şase luni de zile, Fondul Proprietatea ar putea să tranzacţioneze în jurul valorii de 1,35 de lei noi pe acţiune", precizează el.

A doua listare a Fondului Proprietatea va fi la Londra, Viena sau Hong Kong, a anunţat marţi preşedintele - executiv al Franklin Templeton Emerging Markets, Mark Mobius, administratorul Fondului.

"Să nu ne uităm numai spre Vest, ci să ne uităm şi spre Est, spre Asia, la ţări cum sunt Japonia şi China, care dispun de sume mari. Putem să listăm şi la Hong Kong. O mare companie rusească s-a listat la Hong Kong şi a strâns miliarde de dolari. Ne uităm la toate posibilităţile, la burse precum Londra, Varşovia, Viena, Hong Kong şi chiar New York", spune Mobius.

El nu precizează însă când ar putea avea loc a doua listare : "E greu de spus când se va întâmpla a doua listare. Poate să fie în 2015, poate chiar anul viitor, oricând".

 
Şerban Florea (RBS), în dialog cu Lea Berzuc