Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fondul Proprietatea se listează la bursă pe 25 ianuarie

Mii de foşti propietari îşi vor putea astfel valorifica la Bursă acţiunile. Compania britanică Franklin Templeton Investment Management care este administrator unic al Fondului Proprietatea spune că această listare va aduce investitori străini importanţi şi va avea impact pozitiv asupra pieţei. Listarea la Bursă a Fondulului Propietatea a fost aşteptată de mai bine de un an. Foştii proprietari vor putea din 25 ianuarie să îşi valorifice acţiunile primite cu titlu de despăgubiri.

Brokerii numesc acest demers cea mai importantă listare la Bursei de Valori Bucureşti din istoria postdecembristă. Fondul Proprietatea este una dintre cele mai valoroase afaceri din România, cu active de aproape 3,7 miliarde de euro la finele lunii noiembrie 2010.

Compania britanică Franklin Templeton Investment Management, care este administrator unic al Fondului Proprietatea, spune că această listare va aduce investitori străini importanţi şi va avea un impact pozitiv asupra pieţei de lichiditate.

Listarea la bursă a Fondului Proprietatea nu este în avantajul tuturor acţionarilor. Avocatul Asociaţiei Proprietarilor deposedaţi abuziv de stat, Radu Arseni spune la RFI că unii dintre propritari ar putea primi  bani mai puţini pentru bunurile pe care le-au deţinut.

" Nu are cum să îi mulţumească pentru că dacă facem un simplu calcul  din momentul în care se listează la bursă acţiunea va avea un trend descendent, practic va cădea. Şi atunci pentru un bun de o valoare să zicem de 100 de mii de euro proprietarul de drept va primi 30 de mii de euro ceea ce nu echivlează cu o justă şi corectă despăgubire.

Procesele vor continua cu siguranţă pentru că persoanele vor fi într-adevăr nemulţumite de valorile pe care le vor obţine pe proprietăţile lor prin acestă metodă de despăgubire. Nimeni nu poate garanta că preţul unei acţiuni va rămâne în jurul valorii de 1 leu pentru a justifica o justă despăgubire.

Dacă va fi să fie aşa atunci lucrurile sunt bune. Pe o logică firească estimăm că toată lumea se va îmbulzi să le vândă şi când oferta va fi mai mare şi cererea va fi constantă sau se va reduce. "

Românii care deţin certificate la Fondul Propietatea vor putea să îşi primească banii pe ele numai dacă angajează un broker pentru că aşa prevede legea. Mirela Ionescu, preşedinte la Raiffeisen, explică: " primul pas ar fi alegerea unui broker. Pentru acesta pot eventual să consulte site-ul BVB. Acolo sunt toţi brokeri listaţi, sunt 69 de brokeri autorizaţi în România. Şi bineînţeles este la latitudinea acţionarului să aleagă. Va costa dar va fi mai puţin decât a fost pâna înainte de listarea la bursă. "

Fondul Proprietatea este o agenţie a Guvernului României, înfiinţată în 2005, cu scopul de a despăgubii persoanele expropriate abuziv de statul comunist. Cel mai mare fond din Europa Centrală şi de Est, Fondul Proprietatea reprezintă 82 de companii, dintre care doar 29 sunt listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Fondul Proprietatea are active totale de peste 15.9 miliarde lei. Din activele totale ale Fondului Proprietatea mai mult de 76% reprezintă deţineri la companiile care activează în domeniul energetic - OMV Petrom, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz