
Economie
Forbes, topul miliardarilor pe 2011
slim.jpg

Revista americană Forbes şi-a publicat tradiţionalul clasament anual al celor mai bogaţi oameni din lume. Prima concluzie: niciodată numărul miliardarilor din lume nu a fost atât de mare, 1210 persoane. A doua precizare: pe locul patru mondial se situează un francez, o premieră. În sfârşit, firma Facebook a devenit un "cuib" de miliardari.
Facebook nu este numai cea mai mare reţea socială din lume dar a devenit şi firma cu cei mai mulţi miliardari. Şase din fondatorii şi investitorii societăţii figurează în palmaresul Forbes al miliardarilor din care 4 îşi fac intrarea în această ediţie pentru prima dată. Mark Zuckerberg, cofondator şi director general la Facebook, e cel mai bogat din grup cu o avere estimată la peste 13 miliarde de dolari, sumă "modestă" ce-l clasează de abia pe locul 212 mondial.
Comparativ, creatorii lui Google Serghei Brin şi Larry Page apar pe locul 24 în clasamentul Forbes. Şi în China, internetul îi îmbogăţeşte pe oameni. Fondatorul motorului Baidu este creditat cu peste 9 miliarde de dolari.
Tot din clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, aflăm că Moscova este capitala care adăposteşte cei mai mulţi miliardari, 79 la număr. Dealtfel în Rusia se află şi o treime din cei 300 de miliardari ai Europei.
Cel mai bogat om din lume nu este însă nici rus, nici măcar european şi nu internetul i-a adus averea. El se numeşte Carlos Slim, e vorba de un magnat mexican, libanez origine. Obsesia sa este să investească în continuu şi practic oriunde iar hobbyul său sunt colectiile de opere de artă. Telecomunicaţiile, centrele comerciale, firmele de construcţii, mine, petrol - nimic nu-i scapă lui Carlos Slim cu riscul de a fi tot mai des acuzat că monopolizează sectoare întregi. Cunoscut că duce o viaţă austeră şi centrată pe familia sa, bogătaşul mexican îşi investeşte economiile în opere de artă pe care le expune în propriul său muzeu aflat la Mexico şi gratuit pentru toată lumea.
Colecţia Slim se poate lăuda cu cele mai multe sculpturi Rodin aflate în afara Franţei dar ea cuprine şi tablouri de Greco, Rubens, Monet şi Renoir. În vârstă de 71 de ani, Slim dispune de circa 74 de miliarde de dolari, lăsându-l mult în urma sa pe numărul doi mondial, americanul Bill Gates cu cele doar 56 de miliade de dolari ale sale. Pe a treia treaptă a podiumului se află tot un american, invstitorul Warren Buffet cu 47 de miliarde de dolari puşi deoparte.
La poalele acestui podium central şi nord-american găsim un european în persoana francezului Bernard Arnault, al patrulea cel mai bogat om din lume deci dar cel mai bogat din Europa. În vârstă de 61 de ani, patronul grupului de lux LVMH.
La poalele acestui podium central şi nord-american găsim un euroepan în persoana francezului Bernard Arnault, al patrulea cel mai bogat om din lume deci dar cel mai bogat din Europa. În vârstă de 61 de ani, patronul grupului LVMH - numărul unu mondial al luxului - şi-a făcut reputaţia unui prădător acum trei decenii.
Ultraliberal convins, exilat în SUA la începutul anilor 80 după sosirea socialiştilor la putere la Paris, tot graţie stângii se reîntoarce aici şi îşi începe marile afaceri. Modă, şampanie, parfumuri: grupul LVMH numără peste 60 de mărci diferite: Louis-Vuitoon, Moet-Hennessy binenţeles dar şi Givenchy, Tag Heuer, Veuve Cliquot - 80 de mii de persoane lucrează în trustul miliardarului francez Bernard Arnault, un apropiat al preşedintelui Nicolas Sarkozy în compania căruia a şi serbat victoria acestuia la scrutinul din mai 2007. În total 14 francezi figurează pe lista celor peste 1200 de miliardari din lume din care 4 se află în primii o sută cei mai bogaţi.
Franţa se clasează însă mult în spatele Statelor Unite care cu 413 miliardari la activ rămân principalele producătoare de bogătaşi.