Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forintul se scufundă sub greutatea monedei euro

forintul-se-scufunda-greutatea-monedei-euro.jpg

Forintul scade la un nou nivel istoric faţă de euro.

Forintul s-a depreciat miercuri la un nou minim record în raport cu euro. Cursul a urcat la 319,4 forinţi/euro, din cauza zvonurilor că negocierile dintre Guvernul ungar şi instituţiile financiare internaţionale nu vor fi duse la bun sfârşit până la jumătatea anului, potrivit Bloomberg.

Recordul anterior de scădere a forintului s-a înregistrat pe 14 noiembrie: 317,92 forinţi/euro.

Comisia Europeană şi FMI au întrerupt în decembrie discuţiile cu Guvernul de la Budapesta, din cauza unor legi adoptate de Cabinetul condus de Viktor Orban şi în special a unui proiect ce reduce independenţa băncii centrale.

Între timp, Franţa, ca şi Uniunea Europeană de altfel priveşte cu îngrijorare evoluţia evenimentelor din Ungaria, unde a fost adoptată o nouă Constituţie, de natură să consolideze prerogativele premierului conservator Viktor Orban.

"Există astăzi o problemă în Ungaria", declara marţi ministrul francez de Externe, Alain Juppé, care cere Comisiei Europene să examineze dacă principiile democraţiei europene sunt respectate în Ungaria.

 

Deriva autoritară a lui Viktor Orban

 

Presa franceză comentează pe larg, la acest început de an, derivele autoritare ale premierului ungar şi salută mobilizarea Opoziţiei, a societăţii civile şi a intelectualilor din Ungaria, pentru denunţarea politicii lui Viktor Orban. "Acesta din urmă pare să fi decis că ţara sa, a cărei economie este grav afectată poate ieşi singură din criză", scrie cotidianul Le Monde. De unde refuzul Budapestei de a se plia condiţiilor puse de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Sub titlul "Europa nu trebuie să lase Ungaria în derivă", ziarul Le Monde enumeră măsurile contrare democraţiei luate de Guvernul Orban. "Pluralismul democratic este serios restrâns astăzi în Ungaria, iar Puterea încearcă să suprime independenţa justiţiei", notează cotidianul francez, care mai constată că "Uniunea Europeană se află într-o situaţie delicată faţă de acest copil teribil care este Ungaria, integrată în Uniune doar de şapte ani".

Nu este uşor de sancţionat însă un Guvern format în urma unor alegeri libere, mai constată Le Monde, dar şi alte ziare franceze, care îşi amintesc de un precedent: în 2000, Uniunea Europeană a pus oarecum în carantină Austria, după ce în coaliţia guvernamentală a intrat un partid de extremă dreapta.

Comisia Europeană urmează deci să analizeze acest nou caz de tentativă de instalare a autoritarismului, iar un fost ambasador american la Budapesta nu ezită să afirme că excluderea Ungariei din Uniunea Europeană ar fi o soluţie.

Până la abordarea unui astfel de scenariu, europenii ar putea însă priva Ungaria de dreptul ei de vot, în contextul deciziilor luate de Uniunea Europeană, mai notează Le Monde.