Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fourmont : Triplarea taxei pentru maşini vechi nu trebuie modificată

200901-9126.jpg

Fourmont : Triplarea taxei pentru maşini vechi nu trebuie modificată

Directorul general de la Dacia, Francois Fourmont spune la RFI că "nu e cazul" ca Ordonanţa care triplează taxa auto pentru maşini vechi să fie modificată. El mai precizează că trei-patru mii de muncitori ar putea fi daţi afară, dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte până în primăvară.

Directorul general de la Dacia, Francois Fourmont spune la RFI că "nu e
cazul" ca Ordonanţa care triplează taxa auto pentru maşini vechi să fie
modificată. El mai precizează că trei-patru mii de muncitori ar fi
putea fi daţi afară dacă situaţia nu se îmbunătăţeşte până în primăvară.

"Astăzi sunt incertitudini legate de Ordonanţa care triplează taxa de poluare pentru maşinile vechi şi care e favorabilă maşinilor noi şi defavorabilă celor vechi. Au avut loc însă proteste, ceea ce a făcut actualul Guvern să se gândească dacă să menţină sau nu această măsură. Noi spunem însă că nu este cazul să fie modificată.
Cred că şi Guvernul român ar trebui să discute cu Comisia Europeană, care nu poate juca la două capete. Dacă este o comisie care protejează concurenţa, să protejeze concurenţa, dacă este o comisie care protejează mediul, să protejeze mediul, ceea ce e valabil şi în cazul României. Insist însă, construcţia de automobile este unul dintre polii principali pentru relansarea economică. Nu văd de ce ceea ce e valabil pentru Franţa şi Germania să nu fie valabil şi în cazul României.
În ceea ce priveşte relansarea pieţei, aştept două măsuri : prima este menţinerea măsurii anunţate în decembrie de fostul Guvern, privind prelungirea şi lărgirea programului Rabla. A doua măsură : având în vedere că acum nu doar că accesul la credite e dificil, dar şi dobanzile au crescut foarte mult, aici credem că ar trebui luate măsuri care să permită cumpărătorilor de maşini să ia credite la dobânzi care să fie mai puţin descurajante.
Astăzi, ceea ce am făcut a fost să suspendăm producţia. Vă reamintesc, am fost "în şomaj" în octombrie, în noiembrie şi în decembrie mai multe săptămâni. Am redus producţia şi nu am prelungit contractele pe perioadă determinată pentru nouă sute de persoane. Alte trei sute care expiră acum nu vor fi prelungite. Mai avem alte o mie nouă sute de contracte pe perioadă determinată. Dacă însă până în primăvară situaţia nu se va îmbunătăţi, avem în vedere disponibilizarea unei echipe de trei - patru mii de persoane. Dacă vă uitaţi însă la impactul asupra furnizorilor şi mă refer doar la cei din zona Argeş, vorbim de 12-15 mii de persoane".

(CR - 13 ianuarie 2009;19h)