Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa. Bugetul 2012, un proiect greu de schiţat

francois-baroin-ministrul-francez-finante-foto-reuters.jpg

François Baroin, ministrul francez de Finanţe. Foto: Reuters

La Paris se discută bugetul pe 2012, ultimul buget al mandatului lui Nicolas Sarkozy. Pe fondul indicilor economici negativi şi ameninţărilor la adresa notei suverane dată Franţei, guvernul conservator de la Paris se pregăteşte să anunţe noi măsuri de austeritate. Cu şapte luni înaintea alegerilor prezidenţiale şi legislative, proiectul de buget pe 2012 se anunţă extrem de dificil de schiţat, atât din punct de vedere economic, cât şi politic. Criza datoriilor suverane ale statelor din Zona Euro riscă să contrazică mâine orice previziune făcută azi.

Vasile Damian:

La aceste incertitudini se adaugă reproşurile reciproce pe care şi le fac dreapta şi stânga franceză. Guvernul conservator promite "un buget care să atingă obiectivele de reducere a deficitelor fără să strice motorul creşterii economice sau să provoace nedreptăţi sociale." Premierul François Fillon a avertizat însă că, dacă creşterea economică nu atinge cel puţin 1,5 procente anul viitor, va fi nevoie de "noi măsuri de austeritate".

Până acum, ipoteza de lucru a guvernului era o creştere optimistă de 1,75%. De aceea, Fillon i-a chemat pe deputaţii din UMP să fie, începând de acum, "exemplari şi disciplinaţi". Pentru putere, obiectivul este de a reduce deficitele la 5,7% din PIB anul acesta, 4,5 procente anul viitor şi 3% - adică maxima admisă de tratatele europene, - în 2013.

Liniile mari ale acestui buget de austeritate sunt cunoscute din luna august, când guvernul a anunţat o serie de măsuri menite să liniştească pieţele. Opoziţia socialistă din parlament denunţă însă un buget pe 2012 "în imponderabilitate" cu măsuri "anodine" ce nu fac decât să răspundă unei "logici de austeritate masive şi oarbe".

Despre ce măsuri este însă vorba? Printre altele, responsabilii socialişti au scos în evidenţă trei, care nu sunt deloc la înălţimea situaţiei: e vorba de o taxă simbolică şi excepţională pe marile venituri - cele de peste 250.000 de euro, de o măsură în favoarea colectivităţilor locale şi de o taxare suplimentară a băuturilor gazoase. Aceasta din urmă va permite de exemplu finanţarea unei diminuări a cotizaţiilor sociale la salariaţii agricoli, lucru ce-ar trebui să amelioreze competitivitatea muncii agricole.

Proiectul conservatorilor, menit, după cum spuneam, să liniştească pieţele bursiere, a avut însă un efect invers - sau cel puţin aşa a fost resimţit. Criticilor stângii i s-au adăugat acum şi ameninţările agenţiilor de rating. Moody's a anunţat că-şi dă trei luni răgaz să vadă dacă perspectiva "stabilă" dată notei suverane a Franţei este sau nu justificată. Parisul beneficiază acum de nota maximă, triplu A. "Vom face totul pentru a păstra această notă. Trebuie să ne păstrăm însă calmul", a avertizat ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, François Baroin.

Discuţiile bugetare din Parlament capătă în această perioadă pre-electorală o tentă şi mai politică. "Surprizele şi loviturile" nu sunt de exclus, mai ales de când socialiştii deţin majoritatea în Senat, a doua cameră a Parlamentului de la Paris.