Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Franţa este o bombă cu efect întârziat în inima Europei"

The Economist atacă din nou Franţa. Celebrul săptămânal britanic, publicaţia de referinţă a liberalilor în lumea afacerilor, estimează în ultimul său număr că "Franţa este o bombă cu efect întârziat în inima Europei".

The Economist îşi pune titlul dosarului despre Franţa chiar pe copertă, deasupra unui poze elocvente: nişte pâini-baghete tradiţionale franceze-sunt înfăşurate ca dinamita într-o panglică tricoloră şi este totul legat de un fitil, care arde deja. Explozia, se subînţelege, nu e departe. Pentru cunoscutul săptămânal britanic, "Franţa ar putea deveni anul viitor cel mai mare pericol pentru moneda unică europeană".

Publicaţia, cu afişate simpatii liberale, este foarte virulentă vizavi de Executivul socialist francez: "Nici domnul Hollande, nici domnul Ayrault nu par a fi lideri destul de curajoşi, capabili să impună reforme contra unei opoziţii generalizate", scrie revista. O publicaţie care cu toate că recunoaşte că liderii de la Paris par a fi devenit ceva mai realişti, în particular la capitolul competitivitate, consideră că recentele orientări strategice riscă să fie "prea tardive şi insuficiente".

Problemele Franţei sunt numeroase, notează The Economist: "o economie stagnantă, un şomaj ridicat, un deficit comercial abisal, o pondere a statului prea mare şi un climat al afacerilor deteriorat". În aceste condiţii, conchide săptămânalul britanic, "chiar dacă pieţele financiare au fost indulgente până acum, mai devreme sau mai târziu ele îşi vor schimba părerea". Verdictul revistei este aşadar extrem de dur, dar de aşteptat din partea unei echipe editoriale, care în ultima campanie electorală din Franţa, îi criticase pe toţi candidaţii la preşedinţie, acuzaţi că ignoră gravitatea situaţiei din ţară.

François Hollande, devenit între timp preşedinte, era descris în primăvară drept "un om mai degrabă periculos, a cărui victorie ar fi proastă pentru ţara sa, dar şi pentru Europa".