Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa intră în era austerităţii

2012-07-03t141114z-1400280520-pm1e87318n901-rtrmadp-3-france-budget-0.jpg

Premierul francez şi era auterităţii. Reuters / Philippe Wojazer

În Franţa primul ministru a rostit marţi în faţa deputaţilor un discurs de politică generală, într-un moment în care indicatorii economici sunt de natură să provoace nelinişte. Potrivit multor economişti, Franţa se vede obligată să adopte o politică de rigoare fără precedent.

Aşa rezultă în orice caz dintr-un raport al Curţii de Conturi căreia guvernul i-a comandat un audit. Magistraţii şi-au prezentat ieri concluziile care sunt destul de drastice. Guvernul ar trebui să găsească în cursul acestui an între 6 şi 10 miliarde de euro pentru a-şi putea onora principalele angajamente în materie de reducere a deficitelor publice, iar anul viitor ar trebui să găsească 33 de miliarde de euro.

Totuşi, în ciuda acestei situaţii, primul ministru Jean-Marc Ayrault nu a utilizat astăzi nici cuvîntul “austeritate” şi nici cuvîntul “rigoare”.  El preferă conceptul de realism şi a încercat să le explice francezilor că există un “socialism realist”.

Alte cuvinte care figurează în discursul premierului sunt “redresare”, “speranţă”, “justiţie” şi “patriotism”. Premierul francez nu doreşte, în mod evident, să-i sperie pe concetăţenii săi, mai ales acum înaintea plecării în vacanţă.

Cum să le spui unor oameni care se duc să se odihnească şi să mai uite de grijile cotidiene că la întoarcere s-ar putea să aibă de plătit impozite mai mari şi că unele posturi din domeniul public vor fi suprimate?

Cel puţin aceasta este sugestia Curţii de Conturi pentru redresarea situaţiei, mai ales că previziunile în materie de creştere economică sunt mai slabe decît se aştepa guvernul.

Prin discursul său, premierul francez a edulcorat puţin aspectul tehnic al concluziilor avansate de magistraţi, dar nu le-a ascuns concetăţenilor săi că momentul este grav.

Mobilizaţi-vă fără să mai aşteptaţi. Ajutaţi Franţa prin crearea de locuri de muncă, prin conservarea activităţii pe teritoriul Hexagonului!” a spus premierul francez. Cuvinte adresate patronilor mari şi mici, tuturor francezilor de fapt care sunt activi, crează bogăţie, inovează şi inventează, investesc şi activează pe teren industrial, comercial, economic...

Rareori a utilizat un pri-ministru francez accente atît de dramatice pentru a incita la “patriotism economic” Conştient că Franţa are nevoie acum de forţele şi de contribuţia tuturor, şi mai ales a celor bogaţi, a celor care deţin capitaluri, Jean-Marc Ayrault a mai ţinut să spună că el nu este “duşmanul banilor”.

Ceea ce atenuează un discurs ţinut la ora campaniei electorale de preşedintele François Hollande, care spunea atunci, citez: "Adversarul meu este lumea finanţelor care nu mai respectă nici o regulă, nici o morală şi a ieşit de sub orice control.”

Guvernul socialist nu vrea deci nici să-i sperie pe cei bogaţi şi să-i facă să se expatrieze cu capitalurilor lor, dar îi şi avetizează că va lua noi măsuri împotriva fraudelor şi a evaziunilor fiscale.

In altă ordine de idei primul ministru a anunţat organizarea, la toamnă, a unei conferinţe pe tema mediului înconjurător cu accentul pe traziţia energetică şi pe conservarea biodiversităţii. O iniţiativă destinată se relanseze dialogul cu mişcările ecologiste, un dialog care suferă de la ultima vastă conferinţă organizată pe temele respective în 2007.