Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, retrogradată din greşeală!

franta-retrogradata-greseala.jpg

Standard&Poor's retrogradează Franţa... din greşeală.

O pană penibilă, într-un moment cum nu se poate mai prost: agenţia de rating Standard&Poor's a retrogradat Franţa, din greşeală. La ceva timp după această eroare, agenţia şi-a corectat afirmaţiile. Ministrul francez de Finanţe este îngrozit. ACTUALIZARE: Comisia Europeană va investiga eroarea agenţiei de rating.

Anunţul eronat al agenţiei Standard&Poor's reprezintă un incident foarte serios şi va fi investigat, anunţă Comisia Europeană. "Este un incident foarte serios. Această întâmplare demonstrează că suntem într-o situaţie extrem de volatilă, că pieţele sunt extrem de tensionate, aşa că jucătorii de pe aceste pieţe trebuie să fie extrem de riguroşi şi să acţioneze cu responsabilitate", declară într-un comunicat comisarul european pentru Piaţa Internă, Michel Barnier.

În contextul în care nervozitatea pieţelor financiare este la cote paroxistice, e incredibil cum a reuşit Standard&Poor's să facă o asemenea greşeală. A durat două ore până când agenţia şi-a dat seama de eroare şi a rectificat mesajul său. Deja, teama de o adâncire a crizei datoriilor crescuse şi mai mult pe pieţe.

Franţa şi-a păstrat aşadar ratingul maxim "AAA". Standard&Poor's trimisese însă anterior un mesaj abonaţilor serviciilor sale, în care le prezenta "catastrofa" din cauza unei defecţiuni tehnice. Cel puţin aşa susţin reprezentanţii agenţiei. Pana nu putea să vină însă într-un moment mai nepotrivit. De săptămâni bune se speculează dacă Franţa va putea să-şi menţină ratingul maxim de ţară. Dacă l-ar pierde, s-ar dărâma întreaga construcţie financiară de salvare a zonei euro.

 

Oficialii francezi, şocaţi de eroarea Standard&Poor's

 

Nu este de mirare că reacţia Franţei a fost pe măsură. Ministrul francez de Finanţe, François Baroin, a catalogat eroarea agenţiei drept "şocantă". El a cerut Autorităţii de supraveghere financiară să investigheze cauzele şi efectele panei de la Standard&Poor's. Autoritatea a început imediat o anchetă.

De la Executivul francez s-au auzit însă şi cuvinte mult mai dure. Un oficial a declarat cotidianului Financial Times, sub protecţia anonimatului, că "aşa ceva nu poate linişti oamenii. Ei zic că a fost o greşeală, dar în situaţia actuală nu putem face asemenea jocuri".

Un trader de la Bursa din Londra a declarat şi el că situaţia este extrem de gravă. Mulţi investitori ar vrea acum să scape de titlurile de stat franceze.

Standard&Poor's se străduieşte acum să limiteze proporţiile propriei greşeli. Dar grava eroare va readuce în atenţie, probabil, discuţia privind reducerea drastică a puterii agenţiilor de rating în sistemul financiar global.