Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, retrogradată de S&P

Veştile proaste dinspre zona euro s-au adeverit vineri seară: agenţia de rating Standard and Poor's (S&P) a retrogradat nouă ţări din zona euro, iar zvonurile privind includerea Franţei pe această listă s-au adeverit. Alături de Austria, Malta, Slovacia şi Slovenia, Franţa a fost retrogradată cu o treaptă, în cazul său, de la ratingul maxim AAA la AA+. În acelaşi timp Italia, Spania, Portugalia şi Cipru au fost depunctate cu două trepte de către agenţia de rating.

 

Standard and Poor's a confirmat calificativele pentru şapte state, printre acestea figurând Germania, cea mai mare economie din UE, alături de Finlanda, Olanda, Luxemburg, Belgia, Estonia şi Irlanda. Agenţia a renunţat la supravegherea cu implicaţii negative pentru toate ratingurile celor 16 state.

Pentru Italia şi Spania, retrogradarea a fost de două trepte, de la “A” la “BBB+” şi de la “AA-” la “A”. Italia este a treia mare economie din zona euro, iar Spania a patra.

Ratingul Austriei a coborât cu o treaptă, de la "AAA" la "AA+".

Portugalia a fost retrogradată de la “BBB-“ la “BB”, Cipru de la “BBB” la “BB+”, Malta de la “A” la “A-“, Slovacia de la “A+” la “A”, iar Slovenia de la “AA-“ la “A+”.

Germania, Olanda, Finlanda şi Luxemburg şi-au păstrat calificativele "AAA", maxim posibil, în timp ce Belgia a fost menţinută la "AA". Ratingul Irlandei a fost păstrat la “BBB+”, iar cel al Estoniei la “AA-“.

"Deciziile sunt motivate în cea mai mare măsură de opinia S&P că iniţiativele luate de liderii europeni în ultimele săptămâni ar putea fi insuficiente pentru a rezolva probleme sistemice din zona euro", scriu analiştii S&P.

Presiunile asupra zonei euro includ, potrivit S&P, înăsprirea condiţiilor de finanţare, majorarea primei de risc pentru un număr tot mai mare de ţări din zona euro, încercarea concomitentă de reducere a îndatorării de către guverne şi populaţie în uniunea monetară, deteriorarea perspectivelor de creştere economică şi disputa deschisă şi prelungită dintre liderii zonei euro privind abordarea problemelor.

CE "regretă decizia aberantă" a S&P

Decizia agenţiei Standard and Poor's de a retrograda ratingul a nouă economii din zona euro nu este văzută cu ochi buni de Comisia Europeană. Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn şi-a exprimat vineri seară regretul faţă de decizia calificată drept aberantă a Standard and Poor's (S&P), care a inclus printre cele nouă ţări penalizate şi Franţa, a doua mare economie a UE.

Liderul de la Bruxelles a remarcat momentul inoportun în care vine această decizie a agenţiei de rating economic, moment în care ţările retrogradate “acţionează hotărât pe toate fronturile cu scopul de a răspunde crizei".

Pe de altă parte, Germania a emis imediat un mesaj liniştitor. Ministerul Finanţelor de la Berlin a dat asigurări că zona euro îşi va stabiliza finanţele şi va recâştiga încrederea pieţelor.

Zona euro s-a declarat la rândul său hotărâtă să facă tot ceea ce este posibil pentru a păstra calificativul "AAA" al Fondului său de susţinere (FESF), după retrogradarea a nouă ţări din cadrul său, relatează AFP.

"Ţările care oferă garanţii pentru FESF îşi afirmă hotărârea de a explora opţiunile în vederea menţinerii calificativului AAA al FESF", anunţă Jean-Claude Junker, liderul grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro într-un comunicat.