Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa, spitalul bogaţilor străini

Franţa se pregăteste să devină spitalul bogaţilor din lumea întreagă. În căutare de noi reţete financiare, principalele spitale publice pariziene au semnat un acord cu o societate implantată în mai multe ţări din Orientul apropiat şi mijlociu. Obiectivul acordului: dezvoltarea şi organizarea mai bună a îngrijirii medicale a pacienţilor străini - cu bani - în Franţa.

 

Franta era pâna acum foarte putin prezentă pe piata turismului medical. In timp ce bolnavii bogati din lumea întreagă - estimati la circa 3 milioane pe an - se duceau să se opereze în Marea Britanie, Germania sau SUA, în Hexagon prudenta era cuvântul de ordine. Afacerea, din care deci Franta era exclusă până cum, este estimată că va atinge cifra de afaceri de 130 de miliade de dolari în 2015. O sumă uriasă la care în sfârsit Parisul a decis să pretindă. Mai ales că vistieria lor e tot mai goală în ciuda unor competente medicale recunoscute pe plan mondial. Spitalele din Paris au decis asadar să apuce taurul de coarne si să se lanseze pe multrâvnita piată a turismului medical, rebotezată mai nou "voiaje pentru tratamente". Concret, în ce constă această nouă strategie?

Pentru început, precizăm că până acum, marile spitale publice din Paris îngrijeau déjă circa 7500 de pacienti pe an. Printre ei se află turisti cu cazuri de urgentă, imigranti clandestini preluati în grijă de statul francez sau apropiati ai unor francezi care au pus mână de la mână ca să finanteze o operatie delicată. Un ultim contingent de circa 2300 de bolnavi pe an este reprezentat de pacienti cu bani multi originari din tările Orientului mijlociu care doresc să vină neapărat să se îngrijească la Paris. Din păcate - pentru buzunarul spitalelor pariziene - aceste interventii sunt facturate azi la tariful de bază al Securitătii sociale.

In acordul anuntat acum se specifică faptul că preturile pentru străini vor fi mărite pentru a se alinia la cele practicate în celelalte tări occidentale iar numărul de pacienti va fi si el tot mai mare. "Nu mai mult însă de 1% din totalul bolnavilor îngrijiti la Paris" afirmă promotorii francezi ai proiectului. Gratie acordului semat de asociatia spitalelor publice pariziene, s-ar putea astfel degaja mai multe milioane de euros pe an, beneficii ce vor fi destinate acoperirii deficitului acestor spitale - peste 73 de milioane de euros anul acesta si 90 de milioane anul trecut. Ca să ajungă într-un spital parizian, pacientii din Orientul apropiat si mijlociu - pe termen mediu se tintesc însă si bolnavi rusi sau chinezi - vor fi luati în primire mai întâi de societatea Globemed bazată în Liban. Firma se va ocupa de trimiterea dosarelro la Paris, de obtinrea vizelor, de transferul bolnavilor si nu în ultimul rând de cel al banilor. Intermediarul de la Beirut - o filială a gigantului asigurărilor Axa - va fi asadar principalul interlocutor al spitalelor pariziene dar si al asigyurărilor private sau publice din statele de origine ale pacientilor.

Proiectul de cooperare, intersant pentru casieria spitalelor din Paris, a provocat însă si îngrijorare printre pacientii băstinasi, localnici, adică parizieni. Ca să linistească spiritele, directia spitalelor respective a impus limita de unu la sută evocată mai înainte si declarat că spitalele publice din Paris "nu au vocatia să devină un spital privat". Pacientii străini nu vor fi de exemplu tratati în urgentă, toate interventiile vor fi programate în prealabil. dacă Parisul se pozitionează deci pe piata turismului medical mondial, spitalele publcie dinmarsilia si-au propus mai demult să devină polul mdcial de atractie pentru bolnavii din jurul Mediteranei. Institutiile medicale ale orasului sudic francez sunt déjă pregătite să primească circa o mie de pacienti pe an pentru interventii în domenii de vârf cum ar fi chirurgia mâinii, radiochirurgia sau oftalmologia.