Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


G8 susţine menţinerea Greciei în Zona Euro

În SUA, s-a desfasurat sîmbătă a doua şi, totodată, ultima zi a summitului G 8. Liderii celor 8 ţări puternic industrializate s-au angajat la Camp David să "încurajeze creşterea" economică şi au pledat pentru o zonă euro "puternică şi unită", cu Grecia ca membră.

"Redresarea economiei mondiale arată semne promiţătoare, dar persită curente contrare importante", au subliniat liderii G8, respectiv Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Italia, Franţa, Germania, Japonia şi Rusia.

"Imperativul nostru este încurajarea creşterii economice şi a creării de locuri de muncă", se arată într-un comunicat..

"Suntem de acord asupra importanţei de a avea o zonă euro puternică şi unită în vederea stabilităţii şi redresării (economice) mondiale şi ne exprimăm interesul de a vedea Grecia rămânând în zona euro, respectându-şi, în acelaşi timp, angajamentele", afirmă liderii G8, în contextul în care este dezbătută o retragere a Greciei din zona euro.

Pe de altă parte, “creşterea economică şi crearea de locuri de muncă trebuie să fie prioritare” a fost mesajul preşedintelui american Barack Obama. Liderul de la Washington a salutat progresele realizate în lupta împotriva crizei economice în Europa. El a afirmat că direcţia pe care a pornit Europa este încurajatoare în contextul recesiunii.

Totodată, cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări că Franţa şi Germania nu au divergenţe cu privire la necesitatea susţinerii creşterii economice în paralel cu reducerea deficitelor şi datoriilor publice. Asta în contextul în care multe voci au pus la îndoială relaţia dintre cele două ţări odată cu venirea lui Francois Hollande la putere în Hexagon.