Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Germania ameninţă noul Guvern elen, înainte de a se fi format!

germania-ameninta-noul-guvern-elen-inainte-se-fi-format.jpg

Germania atrage atenţia Greciei, în plină criză a datoriilor.

"Cândva, răbdarea noastră se termină". Afirmaţia îi aparţine ministrului german al Economiei, Philipp Rösler. Încă înainte de formarea noului Guvern de la Atena, oficialul afirmă că fără reforme structurale, Grecia ar trebui să părăsească zona euro.

Pentru cotidianul de mare tiraj Bild, ministrul german al Economiei a declarat că "grecii trebuie să aleagă: reforme în zona euro sau lipsa reformelor în afara zonei euro. A treia cale nu există". Rösler a precizat totuşi că ţelul este păstrarea tuturor statelor membre în uniunea monetară. În acelaşi timp, însă, "ritmul reformelor nu trebuie încetinit".

În ceea ce priveşte posibilitatea organizării unui referendum pe tema pachetelor europene de salvare în Germania, ministrul Economiei spune că legislaţia federală nu permite aşa ceva. "Un referendum poate fi folosit în scopuri populiste" şi nu este recomandabil în chestiuni financiare, a afirmat liberalul german.

În schimb, şeful Deutsche Bank, Josef Ackermann, a respins posibilitatea excluderii Greciei din zona euro. "Este o soluţie la care nici nu avem voie să ne gândim. Rezultatele ar fi dramatice. Trebuie să păstrăm Grecia în zona euro", a spus Ackermann.

Într-o emisiune televizată, şeful celei mai mari bănci germane a cerut un "fel de plan Marshall pentru Grecia". Primul pas a fost, în opinia lui Ackermann, reducerea datoriilor Atenei cu 50%. Alum, UE ar trebui să ofere asistenţă Greciei pentru relansarea economiei. Bancherul german s-a pronunţat şi în favoarea extinderii Facilităţii de Stabilitate Financiară.

În contextul măsurilor discutate de liderii europeni pentru asanarea crizei din zona euro, liberalii germani încep luni, 7 noiembrie, un vot intern privind poziţia faţă de Mecanismul de Stabilitate Monetară. Acest fond ar urma să înlocuiască Facilitatea actuală de Stabilitate, începând cu 2013. 64 de mii de membri ai partidului sunt chemaţi să aleagă din două variante. Prima este împotriva Mecanismului, invocând riscurile ingineriilor financiare ce ar trebui făcute cu bani publici. A doua favorizează mecanismul, afirmând că ar oferi pieţelor financiare stabilitatea necesară.

Rezultatul votului este obligatoriu pentru conducerea liberală, dacă îşi vor exprima opţiunile cel puţin 30% din membrii formaţiunii. Decizia este luată prin majoritate simplă.