Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Germania, excepţia fericită a zonei euro

billet-eurojpg-0.jpg

AFP/ Pedro ARMESTRE

Zona euro se află în faţa a trei trimestre de recesiune şi stagnare economică. Germania însă este excepția fericită. Astfel, oficialii germani au anunţat că, în următorii doi ani, în sectorul privat vor avea loc creşteri salariale de peste 6%. Acesta este un semn că Germania, cea mai importantă economie din Uniunea Europeană, vrea să-şi stimuleze piaţa internă.

Potrivit datelor Eurostat, şomajul din zona euro a atins nivelul de 10,8%, cel mai ridicat de la înfiinţarea Uniunii Monetare. Rata şomajului din Spania, cea mai ridicată din Uniunea Europeană, ar putea depăşi 24% pana la sfârşitul anului.

În cazul Portugaliei, amploarea şomajului, la un nivel de 15%, i-a surprins chiar şi pe oficialii Comisiei Europene. În Grecia, stat de asemenea supus unui tratament dur de austeritate, şomajul ar putea urca la 20%.

În Germania, însă, rata şomajului a ajuns la numai 7,2% în luna martie, minimumul de la reunificarea ţării, iar angajaţii din sectorul public vor beneficia de cea mai mare majorare salarială din ultimele doua decenii, de 6,3%, până la finalul anului viitor.

Dar decalajul dintre nordul Europei şi ţările din sud nu face decât să dea „apă la moară” celor care cred că diferenţele ar putea duce chiar la destrămarea zonei euro.

Ministrul spaniol al finanţelor este nemulţumit că ţara sa nu are de ales decât între soluţii din care pierde, pieţele financiare aşteptând ca guvernul să reducă deficitul bugetar, iar investitorii fiind alungaţi de austeritate.

Ministrul italian al industriilor a declarat că guvernul de la Roma nu va mai tăia cheltuielile. Aceste voci nu au fost însă luate în seamă de cei mai mari jucători ai zonei euro, Germania si BCE, care insistă pe austeritate.

Există în Germania şi o serie de temeri. Creşterea veniturilor populaţiei aduce pericolul reinflamării inflaţiei, în prezent de 2,1%.

În aceste condiţii, Banca Centrală Europeană va fi nevoită, probabil, să majoreze dobânzile, ceea ce ar avea un impact negativ asupra statelor dependente de finanţarea externă. Aceleaşi probleme le are şi Polonia.

Banca centrală a Poloniei a avertizat că va majora ratele dobanzii, dacă încetinirea creşterii economice nu reuşeşte să stopeze inflaţia.

Investitorii privesc către instituţia bancară centrală, căutând semne de creştere a dobânzilor în condiţiile in care inflaţia s-a situat la 3,5%.

Confruntată cu îmbătrânirea populaţiei şi cu o natalitate slabă, Germania trebuie să-şi regândească sistemul de finanţare a pensiilor.

În acest sens, un proiect guvernamental pe termen lung prevede introducerea unei taxe pe veniturile contribuabililor cu vârste de peste 25 de ani. Nivelul taxei, care va viza toate tipurile de venituri, nu a fost încă stabilit, dar se pare că ar putea ajunge până la 1%.

Noua taxă ar putea fi înscrisă chiar în Constituţie, pentru a evita deturnarea fondurilor colectate către alte scopuri. În orice caz, statele europene privesc cu speranţă către cele mai mari economii ale regiunii, Franţa şi Germania.