
Economie
Germania rămâne pe baricadele austerităţii
wolfblang.jpg

Ca să dea încă o lecţie Europei, Germania a devansat astfel publicarea planurilor bugetare pe 2014, planuri care includ reduceri bugetare de 5 miliarde de euro.
Austeritatea cheltuielilor nu înseamnă recesiune..."Planificarea bugetară sustenabilă şi creşterea economică nu se exclud reciproc", spune ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble, precizând că Germania este cel mai bun exemplu că lucrurile stau aşa şi nu altfel, cum sugerează vocile critice, tot mai numeroase în Europa pe fondul prelungirii recesiunii.
E vorba doar de „invidie”, pentru că finanţele Germaniei asta stârnesc în întreaga lume, spune şi ministrul german al economiei Philipp Rosler. Berlinul s-a grăbit aşadar să treacă planul bugetar prin guvern pentru a se duce cu el la summitul de la Bruxelles şi pentru a le arăta celorlalţi lideri europeni că aşa trebuie procedat şi nu altfel.
Asta în condiţiile în care deja Franţa şi Italia vor să pledeze pentru relaxarea regulilor legate de deficitele bugetare iar Parisul a anunţat deja că în 2013 cel puţin va rata ţinta de deficit de 3 la sută cu şapte puncte procentuale. „În special în ţările mari este important să se transmită un semnal că noile angajamente sunt luate în serios”, în caz contrar semnalul dat de Uniunea Europeană pieţelor urmând să fie unul negativ, a avertizat Preşedintele băncii centrale a Germaniei, Jens Weidmann.
Germania se dă aşadar drept exemplu acum şi anunţă pentru 2014 un deficit structural zero şi un necesar foarte redus de finanţare. Aceasta însă prin reduceri drastice de cheltuieli la capitole cheie şi în sectoare vitale ca sănătatea, asigurările sociale sau protecţia mediului.
Între timp însă, performanţa economică cu care se laudă guvernul cancelarului Merkel este pusă serios sub semnul întrebării : opoziţia acuză guvernul de măsluirea datelor şi avertizează că acesta «poate falsifica un raport dar nu şi realitatea".
Astfel, opoziţia avertizează că diferenţele se adâncesc alarmant între bogaţi şi săraci, în ciuda şomajului foarte scăzut cu care se laudă guvernul Merkel. Astfel, potrivit opoziţiei, între 14 şi 16 la sută din germani sunt "ameninţaţi de sărăcie", asta în timp ce acei 10 la sută dintre germani care au averi mari deţin se pare 53 la sută din bogaţia Germaniei în timp ce mare parte dintre ceilalţi germani nu se bucură nici de un procent din aceasta.
Cert este că modelul economic german cu care Angela Merkel va merge din nou la Bruxelles pentru a le da o nouă lecţie colegilor ei europeni este şi el contestat iată chiar la cancelar acasă unde doar votul popular va face diferenţa între cei care sunt pro şi cei care sunt contra austerităţii.