Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gheţea :

200901-9004.jpg

Gheţea :

Banca Naţională a decis marţi, 6
ianuarie să menţină dobânda de politică monetară la 10,25%. BNR
păstrează şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.
Dacă aceste indicative ar fi fost reduse, băncile comerciale ar fi
redus şi ele dobânda la credite. Preşedintele Asociaţiei Române a
Băncilor, Radu Gheţea spune la RFI că "s-a creat un fel de psihoză că
creditarea este blocată, că nimeni nu mai dă nici un credit şi că se
practică dobânzi înalte".

O veste proastă pentru potenţialii clienţi ai băncilor şi pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii. Banca Naţională a decis marţi, 6 ianuarie să menţină dobânda de politică monetară la 10,25%. BNR păstrează şi nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.
Cu alte cuvinte, dacă aceste indicative ar fi fost reduse, băncile comerciale ar fi redus şi ele dobânda la credite. Acest lucru ar fi ajutat IMM-urile, care vor să obţină împrumuturi avantajoase, pentru a nu da faliment pe fondul crizei financiare mondiale.
Şeful Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea (audio), în acelaşi timp preşedinte al CEC Bank spune la RFI că în realitate multe bănci oferă deja împrumuturi de acest gen.
"S-a creat un fel de psihoză, stăm aşa pe loc şi spunem "Dom'le, vai de mine", e ca în povestea aia cu drobul de sare. Eu cred că IMM-urile ar trebui să se ducă la bănci, să vadă care este situaţia reală. S-a creat un fel de psihoză că creditarea este blocată, că nimeni nu mai dă nici un credit, că vai de mine ce dobânzi înalte. Nu atâta clientul trebuie să se uite la Banca Naţională, la Banca Naţională ne uităm noi, băncile, pentru că de acolo ni se dau semnale nouă şi mai departe noi dăm anumite semnale. Dar, vă spun eu, dacă reducea Banca Naţională cu 0,25 dobânda de politică monetară, nu se întâmpla mare scofală. Se întâmplă în timp, azi 0,25, mâine 0,25, costul fondurilor începe să se reducă la bănci şi încet-încet ajungem la ceea ce ar trebui să fie în România, adică nişte dobânzi decente. Eu cred că Banca Naţională aşteaptă să se coaguleze ceva la nivelul Guvernului privind politicile fiscale şi în condiţiile acestea, în loc să ia o hotărâre care pe urmă s-ar putea dovedi pripită a hotărât să nu modifice nimic deocamdată", spune Radu Gheţea. (CR - 6 January 2009;16.40h)