Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gheţea: Dobânzile la creditele în euro vor creşte

ghetea-dobanzile-creditele-euro-vor-creste.jpg

Radu Gheţea anticipează majorarea dobânzilor la creditele în euro.

O veste proastă pentru cei care au credite în euro: dobânzile vor creşte. Anunţul vine de la preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, care comentează la RFI decizia Băncii Centrale Europene de a majora dobânda-cheie la 1,5%.

Rep: Ce efecte va avea decizia BCE asupra României, domnule Radu Gheţea?

R.G.: E un lucru pe care l-am spus de nenumărate ori în perioada în care, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor, susţineam punctul de vedere al comunităţii bancare cu privire la aplicarea Ordonanţei 50 în România, respectiv implementarea în legislaţia românească a Directivei 48 europene. Dobânzile la euro erau foarte jos. Iată că ceea ce am prevăzut atunci că dobânzile vor creşte se va întâmpla şi efectele vor fi clare: cei care sunt împrumutaţi în euro vor plăti mai mult la bănci.

 

Rep: Asta în cât timp se va întâmpla?

Dobânzi euro

Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor

AscultăDownload

R.G.: Imediat. Atâta timp cât toate dobânzile sunt indexate în valută la euro, normal că orice creştere de dobândă pe EURIBOR creşte şi… şi EURIBORUL va creşte odată cu creşterea dobânzii-cheie.

 

Banca Centrală Europeană a majorat joi, 7 iulie, dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la 1,5%, cu efect din 13 iulie. Decizia fusese anticipată de majoritatea analiştilor. BCE a precizat că va continua politica de înăsprire a creditării, pentru a ţine sub control inflaţia.