Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grecia, aproape de un acord privind măsurile de austeritate

grecia-aproape-un-acord-privind-masurile-austeritate.jpg

Premierul grec, Lucas Papademos (Foto: Reuters/Yiorgos Karahalis)

În Grecia, partidele politice trebuie să cadă de acord, măcar în al doisprezecelea ceas, asupra măsurilor de austeritate şi reformelor cerute din ce în ce mai ultimativ de finanţatorii internaţionali. Miza este uriaşă: este vorba de evitarea intrării Greciei în incapacitate de plată.

Liderii celor trei partide din coaliţia care susţine în Parlament Guvernul condus de Lucas Papademos ar trebui să aprobe miercuri lista de măsuri cerute de finanţatorii internaţionali, în schimbul eliberării următoarei tranşe de 130 de miliarde de euro din împrumutul atât de vital pentru Grecia.

Un acord politic pare însă dificil, în condiţiile în care niciun politician nu şi-ar dori să susţină noi măsuri drastice în pragul alegerilor din aprilie, mai ales că presiunile străzii sunt ridicate.

Printre măsurile cerute de finanţatori se numără reducerea salariului minim cu 20% sau concedierea urgentă a 15 mii de bugetari. Şi sectorul privat ar urma să fie afectat, însă printr-o serie de modificări pe piaţa muncii. În acest context, sindicatele din Grecia au declanşat marţi o grevă generală de 24 de ore, care a afectat sectorul maritim şi portuar, sănătatea, educaţia şi transporturile. Şi la Atena, sute de persoane au protestat în faţa Parlamentului, scandând împotriva "condiţiilor medievale de muncă".

Rămâne de văzut dacă cele trei partide care susţin Guvernul de la Atena vor rezista acestor presiuni şi vor ajunge la un acord, care ar mai trebui aprobat ulterior de Parlament. În lipsa unui acord până la jumătatea acestei luni, procedurile legale nu vor putea fi finalizate la timp pentru ca Grecia, care are o scadenţă de peste 14 miliarde de euro la 20 martie, să nu intre în incapacitate de plată.