
Economie
Grecia, chemată în instanţă de mici investitori germani
grecia-chemata-instanta-mici-investitori-germani.jpg

O firmă de avocatură îi va reprezenta în instanţă pe cei 200 de mici investitori, care s-au arătat profund nemulţumiţi de faptul că li s-a forţat mâna să accepte schimbul de obligaţiuni. Matthias Gropper, avocatul lor, spune că oamenii pe care îi va reprezenta–deopotrivă germani şi greci–au investit în obligaţiuni greceşti între 100 şi 400 de mii de euro. Există însă şi un investitor care a pariat trei milioane de euro pe Grecia şi a pierdut în urma restructurării datoriei. Prin urmare, acţiunea în instanţă se va îndrepta împotriva statului elen, pentru că schimbul de obligaţiuni ar fi echivalat cu o expropriere la care investitorii nu au vrut să participe.
Firma de avocatură va ataca însă şi mai multe bănci, pe motiv că şi-au consiliat prost clienţii când le-au recomandat să investească în obligaţiuni greceşti.
Financial Times spune că micii investitori nu reprezintă o ameninţare pentru procesul de restructurare a datoriei elene, deşi această acţiune s-ar putea dovedi o distragere a atenţiei băncilor citate în proces.
De asemenea, acţiunea reprezintă un nou semnal de alarmă asupra tensiunilor din Germania cu privire la costurile eforturilor pe care ţara trebuie să le suporte pentru a ajuta Grecia să-şi reducă datoria.
Vă reamintim, Ministerul de Finanţe de la Atena a anunţat zilele acestea încheierea preschimbării obligaţiunilor în valoare de 177 de miliarde de euro deţinute sub incidenţa legii elene de investitori privaţi, marcând prima etapă a celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie.
Operaţiunea de preschimbare a obligaţiunilor vechi cu unele noi a început marţi dimineaţă şi a vizat doar portofoliul de obligaţiuni de 177 de miliarde de euro. Noile obligaţiuni elene au debutat luni pe pieţele financiare la un preţ cu un discount major faţă de valoarea nominală, indicând că investitorii au deja aşteptări pesimiste în legătură cu finanţele statului elen, scrie Wall Street Journal. Potrivit Tradeweb, noile obligaţiuni sunt cotate la 22-26% din valoarea nominală.
În cadrul celei mai mari restructurări de datorie suverană din istorie, creditorii privaţi au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominală a obligaţiunilor. Dacă sunt luate însă în calcul şi dobânzile neîncasate pentru obligaţiunile preschimbate, precum şi costurile prelungirii scadenţei, pierderile reale se ridică la 74%.