Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia provoacă din nou panică pe pieţe

grecia.jpg

Ministrul grec de finanţe. REUTERS/Yiorgos Karahalis

Situaţia financiară a Greciei provoacă din nou accese de panică pe pieţele bursiere şi în cancelariile occidentale. La sfârşitul săptămânii s-a speculat pe o posibilă scoatere a ţării din zona euro, ştirea a fost de nenumărate ori dezminţită dar iată că luni nota dată ţării de una din agenţiile de rating a provocat noi luări de poziţie.

Criza din Grecia este de departe de a se fi terminat. Agenţia Standard & Poor's a devalorizat cu două puncte nota dată Greciei. O decizie imediat respinsă de Atena unde ministrul grec de finanţe a calificat "fără valoare" această degradare care nu este bazată pe nicio informatie sau decizie care ar agrava situaţia ţării.

Nu-i mai puţin adevărat că această degradare survine în momentul în care zona euro se pregăteste să facă noi eforturi pentru a salva ţara de la faliment.

Grecia este pe cale să negocieze un al doilea plan de sprijin european fără de care n-ar putea face faţă anul viitor problemei datoriei. În fapt, o probabilă restructurare a datoriei Greciei ar sta la baza temerilor agenţiei de rating.

Un articol din revista germană der Spiegel a relansat de asemenea ipoteza unei scoateri a ţării din zona euro, ipoteză discutată în secret vineri seara la Luxembourg de miniştrii de finanţe din Germania, Franţa, Spania şi Italia alături de preşedintele Eurogrupului.

Datoria Greciei nu a fost, oficial pe agenda discutiilor de vineri. Se ştie totuşi că ţara va trebui să treacă şi prin această probă dacă vrea să iasă la liman anul viitor. Când se va oficializa dialogul pe această temă şi ce consecinţe ar putea avea această restructurare - să nu uităm că e vorba nu-i aşa de ajutorul de 110 miliarde de euros acordate ţării anul trecut.

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles, Vasile Damian, Paris