Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„Grecia rămâne fără timp”

atena-se-pregateste-marti-greva-generala-foto-reuters.jpg

Atena se pregăteşte marţi de grevă generală. Foto: Reuters

Grecia rămâne fără timp” este mesajul transmis luni de Bruxelles spre Atena. Între timp, Atena se pregăteşte marţi de grevă generală, iar Reuters constată că Grecia ratează din nou un termen limită în jocul de poker pentru noul pachet de ajutor extern.

Comisia Europeană dădea asigurări la sfârşitul săptămânii trecute că un acord privind reducerea datoriei greceşti faţă de creditorii privaţi, datorie de aproximativ 100 miliarde de euro, este „la îndemână”, în ciuda dificultăţii negocierilor în această privinţă.

Eşecul de a ajunge la un acord pentru a-şi asigura al doilea pachet de finanţare riscă să împingă Atena într-un faliment haotic, care ar putea ameninţa viitorul zonei euro, atrage atenţia, pe de altă parte, Reuters.

Agenţia mai remarcă faptul că, în realitate, Bruxelles-ul începe să-şi cam piardă răbdarea, în condiţiile în care liderii partidelor politice de la Atena nu reuşesc să ajungă la un consens.

De altfel, şi AFP citează un purtător de cuvânt al Comisiei Europene care confirmă că negocierile dintre Grecia şi creditori, pentru a evita intrarea ţării în faliment, au trecut „deja de termenul limită”. „Mingea este acum în terenul autorităţilor elene”, precizează oficialul european.

Premierul elen a încercat luni să obţină aprobarea finală pentru reforme de la partidele care susţin guvernul, aceasta fiind o condiţie pentru un nou ajutor extern de la UE şi FMI. Liderii europeni au anunţat un acord de principiu pentru al doilea pachet, de 130 de miliarde de euro, încă din octombrie.

Printre măsurile care nu au fost încă definitivate se regăsesc reforma pieţei muncii şi consolidarea băncilor locale. Grecia are nevoie de ajutorul extern până în martie, pentru a acoperi scadenţe de 14,5 miliarde de euro.

 
Andreea Orosz, Magazin european: „Grecia rămâne fără timp”