Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Grecia, un paradis fiscal pentru unii privilegiaţi

un-paradis-fiscal-unii-privilegiati-foto-reuters.jpg

Un paradis fiscal pentru unii privilegiaţi. Foto: Reuters

În contextul în care de luni de zile Uniunea Europeană încearcă să găsească soluţia ideală pentru a salva Grecia de la faliment, milioane de europeni, atât din est, dar mai ales din vest, au descoperit o faţă diferită a acestei ţări. Putem vorbi, în orice caz, despre o Grecie care i-a şocat pe mulţi occidentali, mai ales germani şi francezi.

Pe măsură ce mediile de informare încearcă să înţeleagă şi să explice publicului european cum de a ajuns Grecia în pragul falimentului, un nou portret al Greciei se desenează, plin de arhaisme uluitoare, un portret total incompatibil cu modernitatea şi chiar cu ideea de apartenenţă la Uniunea Europeană.

În Franţa, presa a publicat în ultimile luni dosare din ce în ce mai substanţiale, mai detaliate şi mai critice în legătură cu câteva din marile anomalii ale acestui stat şi ale administraţiei de la Atena. Cum este posibil, se întreabă presa franceză, ca Grecia să nu aibă cadastru? Cum să încasezi impozit pe proprietate în aceste condiţii? Sau: cum este posibil ca biserica greacă să nu plătească impozit, deşi este deţinătoarea unor imense averi?

Cotidianul Libération publică un interviu un scriitor grec, Vassilis Alexakis, care denunţă cu vehemenţă rolul bisericii în societatea greacă. "Noi suntem ca nişte cerşetori care cerşesc la poalele unui munte de aur", spune scriitorul Vassilis Alexakis. Un munte de aur care aparţine bisericii, dar nu există nici un semn că aceasta ar intenţiona să participe la salvarea ţării de la faliment. Biserica greacă trăieşte, mental vorbind, încă în epoca bizantină, mai spune scriitorul grec. Iar unele acte de proprietate ale bisericilor şi mănăstirilor greceşti datează încă din epoca otomană şi poartă semnătura Paşei.

El nu este singurul intelectual european care se întreabă dacă mai există vreo ţară în Europa, în afară de Grecia, în care influenţa bisericii să fie atât de mare, astfel încât nici un guvern să nu mişte în front în faţa ei, nici cele de dreapta şi nici cele de stânga? Pentru ţările europene din vest cu o lungă tradiţie laică şi în care separarea bisericii de stat s-a produs cu multă vreme în urmă, faptul că biserica greacă nu plăteşte impozit apare ca un mister, ca o anomalie stupefiantă.

Nici biserica, dar nici armatorii. Un paradis fiscal pentru unii privilegiaţi

Revista Le Point încearcă şi ea să înţeleagă ce se întîmplă în Grecia şi publică o anchetă pe tema armatorilor greci: nici ei nu plătesc impozite. Ori, Grecia deţine prima flotă comercială a lumii, în jur de 3000 de nave. Armatorii greci sunt taximetriştii mărilor şi ai oceanelor. În constituţia greacă însă, figurează această prevedere: că armatorilor nu li se va cere niciodată nici un fel de socoteală pentru cât şi cum câştigă.

Sigur, ei crează locuri de muncă în ţara lor, mai oferă bani pentru diverse iniţiative caritabile, mai subvenţionează proiecte culturale sau restaurări de monumente. Averea lor rămâne însă un domeniu total opac şi, de altfel, ei ameninţă că îşi mută sediile fără nici o ezitare dacă îndrăzneşte cineva să le impună vreo transparenţă fiscală.

Iată deci imaginea relativ secretă a unui paradis fiscal pentru unii privilegiaţi în Grecia, deşi gurile rele spun că evaziunea fiscală este un sport naţional, deci o practică mult mai răspândită.

Arme în valoare de 10 (zece) miliarde de dolari

Pentru a completa această imagine să mai adăugăm că Grecia este... al patrulea mare importator de armament. Nu e glumă: după China, India şi Coreea de Sud, pe locul patru în materie de sume alocate cumpărării de arme figurează Grecia. Informaţia este furnizată de publicaţia Le Monde Diplomatique.

Fără îndoială, Grecia a ieşit traumatizată după secolele de dominaţie turcă, dar ceva rămâne profund contradictoriu în constatarea că, pe de o parte, Grecia travesează o gravă criză bugetară şi că, pe de altă parte, în ultimii zece ani a cumpărat arme de peste 10 miliarde de dolari.