Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul elimină preţurile reglementate la gaze şi electricitate

Consecinţa: preţurile la gaze şi electricitate vor creşte în perioada 2013- 2015. Executivul va stabili şi un calendar până în toamnă şi va trebui să definească termenul de consumatori vulnerabili.

Consumatorii vulnerabili vor fi cei care vor benefica de protecţie în urma acestei măsuri. Guvernul a luat decizia de a elimina preţurile reglementate la solicitarea Fondului Monetar Internaţional.

De altfel, anunţul a şi fost făcut de premierul Emil Boc la finalul negocierilor cu FMI. Şeful Guvernului a declarat că "în domeniul energiei, pe parcursul anului 2011, se vor întreprinde următoarele măsuri: până în luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, iar acest calendar se va implementa în perioada 2013-2015.

Preţuri energie

Emil Boc, Premier

AscultăDownload

Deci, până în luna septembrie se va face această analiză, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015.

De asemenea, până la finele anului 2011 se vor defini de către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, în concordanţă cu legislaţia europeană, şi crearea de mecanisme de protecţie a acestora, în perspectiva măsurilor care se vor lua pe perioada 2013-2015".

Pe de altă parte, analistul economic analistul economic Constantin Rudniţchi spune că această decizie a fost întârziată de mulţi ani şi că e bine că a fost anunţată acum. "E bine că se anunţă din timp calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la energia electrică şi gaze, pentru că dacă s-ar fi aplicat de pe azi pe mâine s-ar fi înregistrat efecte grave pentru economia României.

 
Analistul economic Constantin Rudniţchi