Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul Finlandei caută soluţii pentru ”sinistraţii” Nokia

Premierul finlandez, Jrky Katainen, şi-a anulat participarea la summit-ul de la Rio, pentru a sta de vorbă cu foştii salariaţi din zonele cele mai afectate de concedierile operate de Nokia şi anume Salo şi Oulu. Nokia a anunţat săptămâna trecută că va reduce la nivel mondial zece mii de posturi până la sfârşitul anului viitor, dintre care 3.700 în Finlanda. Compania a anunţat închiderea fabricii de la Salo, în sud-vestul ţării.

Corespondenta RFI la Helsinki, Denisa Udroiu

Guvernul finlandez s-a reunit pentru a discuta acordarea de statut de zonă sinistrată oraşului Oulu, situat în zona de centru a ţării, cunoscut centru tehnologic universitar, care a prosperat tocmai datorită legăturii strânse între angajatori şi universităţile care pregăteau personal în funcţie de solicitările industriei.

În cazul în care Oulu va fi declarată zonă sinistrată economic, va avea dreptul la mai multe subvenţii, stimultente pentru investiţii şi fonduri pentru recalificarea personalului. Oraşul Salo beneficiază deja de acest statut de anul trecut, când un alt val de disponibilizări a fost făcut de Nokia. Cu toate acestea, Guvernul va trebui să aloce noi sume pentru salvarea acestei regiuni, ceea ce destabilizează bugetul de criză şi aşa criticat pentru reducerile în sectoare strategice, precum sănătatea.

Directorul general al Nokia, britanicul Stephan Elop, primul străin la cârma companiei, se confruntă cu decizii dificile, amânate de managemetul firmei ani la rând. De anul trecut, el a redus 40 de mii de posturi.

În interior, lipsa de coordonare, dezvoltarea prea lentă a unor  produse care apar astfel deja învechite când sunt lansate, precum şi proverbiala lipsă de răspundere, de pasiune şi de asiduitate în rândul angajaţilor, lipsa de fiabilitate a telefoanelor nu mai pot fi ascunse.

Prim-ministrul Finlandei încearcă să dedramatizeze situaţia, reamintind că există circa nouă mii de firme în domeniul tehnologiei în Finlanda şi că foştii angajaţi trebuie să îşi păstreze speranţa.

Presa scrie că în urma concedierilor de la Nokia, unii angajaţi au devenit patroni, cei mai mulţi dintre aceştia sunt însă străini aduşi în Finlanda de Nokia. Din păcate, spiritul antreprenorial printre finlandezi este destul de redus, mai ales printre cei cu studii superioare. Merită reţinut cazul unei tinere finlandeze, citat de presă, tânără care şi-a deschis o firmă ce pune în legătură informaticienii cu firmele care recrutează, în Statele Unite însă.

Avem nevoie de competitivitate, dacă dorim să atragem investitori în Finlanda; abia atunci vom putea menţine şi crea locuri de muncă”, a spus guvernatorul băncii naţionale, Erkki Liikanen. El se face ecoul străinilor şi grupurilor de lucru, care observă că piaţa finlandeză este încă, în multe domenii, sub monopolul câtorva companii, care ca şi Nokia, se lasă prea mult legate de gloria trecutului, pierzând energia care le-a ridicat şi ratând ocazia de a se adapta la vremurile actuale.

 
Helsinki, Denisa Udroiu, despre concedierile de la Nokia