Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Guvernul francez analizează tratatul de salvare a zonei euro

zona-euro-590.jpg

Guvernul francez analizează tratatul de salvare al zonei euro

Tratatul european de disciplină bugetară, destinat să salveze zone euro, a început să fie analizat la Paris de guvernul francez urmînd ca în octombrie să fie analizat de Parlament. În acest context mulţi experţi şi lideri de opinie francezi reproşează Franţei că este singura ţară din zona euro care nu şi-a asumat reforme esenţiale.

Este oare, Franţa, omul bolnav al Europei? Iată ce se întreabă astăzi, pe prima pagină ziarul Le Monde care publică un interesant articol semnat de Arnaud Leparmentier. In timp ce primul ministru Jean-Marc Ayrault se arată optimist în privinţa adoptării acestui tratat cu un mare număr de voturi, în timp ce tot el consideră că Franţa a reorientate politica economică a Europei, alte voci răsună însă extrem de critic faţă de ceea ce face noua echipă socialistă instalată la putere. Sigur, nimeni nu neagă faptul că Franţa şi-a asumat în ultimul timp un fel de rol de “frate mai mare” luînd apărarea ţărilor din sud, Spania, Italia sau Portugalia, aflate sub presiunea Germaniei şi a pieţelor financiare, scrie Le Monde. Sigur, Franţa a impus un principiu important în strategia de ieşire din criză, şi anume alocarea unor fonduri masive în direcţia relansării economiei, în paralel cu politica de austeritate şi fără să fie uitată chestiunea solidarităţii europene. In timp ce juca însă acest rol generos, Franţa a uitat sau a ezitat să treacă la reforme structurale, în timp ce vecinele sale Spania şî Italia au făcut-o. Iată de ce, afirmă economistul Arnaud Leparmentier, Franţa se află în situaţia cea mai dificilă în acest moment, pentru că prin ezitările sale a devenit mai putin competitivă decît Germania, iar acum riscă să fie depăşită şi de Spania şi Italia. Un indicator în acest sens este faptul că în aceste două ţări, Spania şi Italia deci, exporturile au fost relansate cu vigoare, în timp ce datorită planurilor de austeritate adoptate de spanioli şi italieni Franţa a pierdut pe piaţa acestor ţări.

Revista L’Express de săptămîna aceasta publică un dosar extrem de interesant şi el intitulat: “Criza – domnule Preşedinte, iată ce trebuie făcut.” Practic mai mulţi specialişti, eseişti, patroni şi lideri de opiniei îi dau sfaturi lui François Hollande considerînd că trebuie acţionat imediat. Un patron consideră chiar că momentul este atit de grav încît Franţa ar avea nevoie de un guvern de uniune naţională pentru realizarea unor reforme structurale, în profunzime, după modelul Canadei, al Germaniei, al Marii Britanii, al Suediei şi mai nou al Italiei. Alţi doi economişti, Jaccques Attali şi Daniel Cohen se plîng de faptul că în prezent nici Statele Unite şi nici Europa, deci nici Franţa, nu are lideri capabili să fie la înălţimea momentului istoric actual, marcat de o mondializare care modifică zilnic raporturile dintre Occident şi restul lumii.

Pe acest fond, în culisele vieţii politice franceze, multă lume se amuză evocînd umbra permanentă a unui absent, şi anume a lui Nicolas Sarkozy. In cadrul unei emsiuni televizate, directorul revistei L’Express, Christophe Barbier, făcea următoarea constatare: francezii au vrut să scape de personalitatea prea invadatoare a lui Nicolas Sarkozy, ceea ce au şi reuşit, dar le-a rămas o anumită nostalgie pentru “un ritm de marş” impus de fostul preşedintel. Ori, directorul revistei L’Express consideră ca acel ritm era unul bun.