Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Guvernul le dă românilor o veste proastă

guvernul-le-da-romanilor-o-veste-proasta.jpg

Taxe şi impozite locale mai mari din 2013.

Impozitele şi taxele locale cresc anul viitor cu 16,05%, potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate în şedinţa de miercuri, declară surse guvernamentale. Majorarea reprezintă indexarea cu rata inflaţiei pentru perioada de trei ani de la ultima indexare, pentru anii 2010-2012. "Nu Guvernul măreşte taxele şi impozitele. Decizia aparţine autorităţilor locale", precizează premierul Victor Ponta.

Românii vor plăti din 2013 sume mai mari pentru impozitul pe clădiri şi pe terenuri. Vizate sunt de asemenea impozitul pe mijloacele de transport, impozitul pe spectacole, taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor şi taxa pentru examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere.

Ministerul de Finanţe a publicat în octombrie un proiect de Hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani. Executivul a reluat în mare parte prevederile unui proiect de Ordonanţă publicat de minister în luna martie, dar care nu a ajuns să fie aprobat în Guvern.

Ulterior, premierul Victor Ponta a declarat că primarii vor decide dacă taxele şi impozitele locale vor fi majorate în 2013 cu 16%. Şeful Guvernului s-a arătat deranjat de faptul că reprezentanţii Ministerului de Finanţe nu l-au consultat şi nu au explicat mai clar.