Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Henri Paul: “Agricultura românească devine tot mai puternică”

henri-paul-ambasadorul-frantei-bucuresti.jpg

Henri Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti

Prezența franceză este foarte importantă în agricultura românească. Afirmația îi aparține ambasadorului francez în România, Henri Paul, prezent la INDAGRA – Târgul Internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii și zootehniei, unde Franța are una din cele mai importante participări. Intervievat de Ștefan Popescu, ambasadorul Henri Paul a declarat că există o mare proximitate de vederi între guvernul francez și cel român pe tema Politicii Agricole Comune.

Henri Paul: Prezența franceză în agricultura românească este masivă. Mai întâi sunt mulți specialiști români care au fost formați în Franța sau sunt formați în Franța în acest moment și mă gândesc la Dacian Cioloş, este un foarte bun exemplu de român format în Franța. Deci, din partea Franței există o influență științifică în domeniul agronomiei și vrem să facem mai mult în acest domeniu. Pe de altă parte, sunt fermieri francezi care au venit în România și destule companii franceze care au adus aici savoir-faire-ul lor în agricultura românească. Desigur, interesul francez vizează marile exploatări agricole, mai mult decât cele mici. Există și o mare proximitate de vederi între guvernul francez și cel român pe tema Politicii Agricole Comune și pe tema marilor mize agricole care vor face obiectul negocierilor europene.

Rep.: La nivel european, putem vorbi de complementaritate sau de concurență în domeniul agricol între țările membre ?

Henri Paul: Nici una, nici alta. Nu cred că există nici concurență, dar nici complementaritate între țările membre, deoarece formele de exploatare sunt diferite. Nu, deci nu putem spune asta! Agricultura românească devine din tot mai puternică. Agricultura franceză este deja puternică. E drept, nu putem face comparație, dar agricultura românească dă mari speranțe și se va dezvolta mult, iar Franța o poate ajuta.

 
Henri Paul la RFI, intervievat de Ştefan Popescu