Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hidroelectrica: o nouă încercare

hidroelectrica.jpg

Hidroelectrica: o nouă încercare

Hidroelectrica încearcă din nou să vândă energie pe bursă săptămâna viitoare, după ce o acţiune similară zilele trecute a însemnat aproape un eşec. Compania e din luna iunie în insolvenţă, iar administratorul judiciar se bazează pe aceşti bani pentru redresarea firmei.

Noile licitaţii pentru energia produsă de Hidrolectrica vor fi organizate pe bursa OPCOM între 14 şi 20 noiembrie, când va fi disponibilă o cantitate de electricitate în valoare de aproape 400 de milioane de lei. Iar pentru a nu se repeta eşecul de acum o săptămână, compania va renunţa la clauza care îi obliga pe cumpărători să plătească un avans de 50 la sută, deşi energia va fi livrată probabil abia în 2013. Acum câteva zile, Hidroelectrica a programat pe bursa OPCOM 35 de licitaţii pentru vânzarea de electricitate, în valoare totală de circa 88 milioane de euro. Numai că a reuşit atunci să încheie doar trei contracte, participanţii la tranzacţii fiind nemulţumiţi, spun ei, de avansul prea mare cerut de companie.

Astfel că peste o săptămână are loc o nouă încercare, fiind vorba de 1,77 milioane MWh de energie, la preţul de 220 lei pe MWh. La licitaţiile anterioare, când Hidroelectrica se aştepta să obţină în jur de 400 de milioane de lei, interesul pentru energia hidro a lipsit, fiind vândute doar trei pachete. Aşa că toate celelalte licitaţii au fost anulate. Cele trei pachete au fost vândute către Arelco, GDF SUEZ Energy România şi E.ON Energie România, la preţuri foarte apropiate de valoarea cerută – 220 de lei pentru un megawatt oră. Compania, controlată de stat prin Ministerul Economiei, este în insolvenţă din luna iunie. Rezolvarea acestei situaţii va veni până la sfârşitul anului, a promis joi premierul Victor Ponta. Guvernul a promis FMI că va publica prospectul de vânzare pe bursă a 10% din acţiunile Hidroelectrica în maximum trei luni după ce compania va ieşi din insolvenţă şi că oferta va fi lansată o lună mai târziu.