Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Ideal ar fi ca BNR să nu majoreze politica monetară"

Inflaţia a urcat de la 8,01 la sută în martie la 8,34 la sută în aprilie, atingând maximul din iulie 2008. În acest context, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a sugerat Băncii Naţionale să se gândească să îşi întărească politica monetară. Cu alte cuvinte, să majoreze dobânda cheie. "Ideal ar fi ca BNR să nu majoreze politica monetară anul acesta" spune la RFI rconomistul şef al BCR, Lucian Anghel.

Veştile proaste se ţin lanţ : inflaţia anuală a urcat de la 8,01 la sută în martie la 8,34 la sută în aprilie, atingând maximul din iulie 2008 ca urmare a scumpirii energiei electrice, cartofilor, fructelor proaspete, zahărului şi ţigărilor. În acest context, şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a sugerat Băncii Naţionale să se gândească să îşi întărească politica monetară. Cu alte cuvinte, să majoreze dobânda cheie.

Cât de oportună este o astfel de măsură, mai ales în condiţiile în care guvernatorul BNR Mugur Isărescu sugera că nu are de gând să majoreze dobânda de politică monetară pentru a ţine în frâu inflaţia?

Economistul şef al BCR, Lucian Anghel arată că "inflaţia nu provine in principal dintr-un exces de cerere. Ceea ce este extrem de important. Deci practic sunt nişte şocuri din afara României în principiu la care se adaugă preţurile administrate. Din acest punct de vedere cred că ideal ar fi ca BNR să nu majoreze politica monetară anul acesta."

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat, marţi, că Banca Naţională a României ar putea să întărească politica monetară pe viitor, în condiţiile în care inflaţia se va situa în intervalul 8-8,5% în următoarele două luni.

"Banca Naţională trebuie să rămână foarte vigilentă. S-ar putea să existe pe viitor a anumită întărire a politicii monetare, dar acest lucru depinde doar de BNR", a spus Franks.
Pe de altă parte, săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al BNR a decis să menţină rata dobânzii de politică monetară la 6,25%, pentru a opta şedinţă consecutiv, şi nivelul actual al rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit.

Totodată, BNR a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, cu peste un punct peste limita superioară a intervalului de variaţie ţintit, de 2-4%.

Banca centrală a urcat şi prognoza pentru inflaţia de anul viitor de la 3,2% la 3,6% Pentru ambii ani, BNR a stabilit o ţintă de inflaţie de 3% plus/minus un punct procentual.
Noua prognoză de inflaţie pentru 2011 arată că ţinta de inflaţie va fi ratată pentru al cincilea an consecutiv.

Economistul şef al BCR, Lucian Anghel, intervievat de Lea Berzuc