Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Idu: România ar putea absorbi fonduri europene de 7-8 miliarde de euro într-un an

idu-romania-ar-putea-absorbi-fonduri-europene-7-8-miliarde-euro-intr-un.jpg

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu

"Există şansa ca atunci când autorităţile române îşi vor îndeplini sarcinile, situaţia fondurilor europene să se poată detensiona relativ rapid şi să se poată absorbi o sumă care poate merge până spre şapte-opt miliarde de euro, în interval de circa un an de zile". Afirmaţia a fost făcută la RFI de şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu.

Niculae Idu consideră că în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene, există o situaţie "preocupantă, deosebit de preocupantă".

"Săptămâna trecută, am avut la Bucureşti vizita a patru comisari europeni. Toţi patru au avut mesaje extrem de importante pentru a discuta acest subiect", afirmă şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Niculae Idu.

Niculae Idu precizează că "autorităţile au un interval de timp până la sfârşitul lunii octombrie, în care trebuie să pregătească nişte măsuri de natură legislativă şi instituţională, care să permită deblocarea acestei situaţii. Apoi, există şansa ca atunci când autorităţile române îşi vor îndeplini aceste sarcini auto-asumate, situaţia să se poată detensiona relativ rapid şi să se poată absorbi o sumă care poate merge până spre şapte-opt miliarde de euro, în interval de circa un an de zile".

Niculae Idu crede însă că "totul depinde în mod esenţial de voinţa politică şi de capacitatea administraţiei de a duce într-un interval de timp relativ scurt la îndeplinire ceea ce această administraţie şi-a asumat în întâlnirile de săptămâna trecută".

Niculae Idu, intervievat de Luca Niculescu, despre fondurile europene