Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cât îi costă războiul pe francezi

portavionul-francez-charles-gaulle-intr-o-misiune-nato-afp-ii-costa-razboiul-francezi.jpg

Portavionul Charles de Gaulle (Foto: AFP/Phillippe Wojazer)

Franţa descoperă pe zi ce trece că războiul din Libia este mai lung decât se aşteptau strategii de la Paris şi preşedintele Nicolas Sarkozy. Dar mai ales că implică un mare efort financiar.

Iar într-un context de criză şi de reluare fragilă a creşterii economice, războiul devine un adevărat coşmar economic.

Week-end-ul acesta au fost publicate în Franţa cifre oficiale privind costul războiului, iar presa reia pe larg aceste informaţii, cum ar fi cotidianul LE PARISIEN. În 80 de zile de conflict, francezii au cheltuit cam 87 de milioane de euro. Pentru a rezuma, putem spune că intervenţia militară franceză în Libia implică un cost de peste un milion de euro pe zi. Un adevărat lux, când banii lipsesc pentru numeroase alte urgenţe în Franţa, începând cu învăţământul şi cercetarea şi continuând cu alte sectoare legate de sănătate şi justiţie. Întrebarea pe care şi-o pun deci comentatorii şi oamenii politici este: cât timp îşi va mai permite Franţa să-şi menţină angajamentul în Libia? Franţa este deja implicată cu 4000 de soldaţi în Afganistan şi participă la diverse alte operaţiuni de menţinere a păcii sau este prezentă militar în ţări precum Liban, Ciad, Coasta de Fildeş, Somalia, Republica Centrafricană, Kosovo... În Afganistan, pe durata celor zece ani de război, Franţa a pierdut 62 de soldaţi în timp ce alţi 476 au fost răniţi. În Libia, din fericire, armata franceză nu a înregistrat pierderi omeneşti, dar dacă într-o bună zi se va pune problema unei intervenţii terestre, riscurile vor trebui reevaluate în această privinţă.

Potenţialul armatei franceze se simte în orice caz greu încercat în această perioadă, chiar dacă avioanele de luptă şi elicopterele militare franceze şi-au demonstrat cu brio eficienţa. Anumite tipuri de muniţii, dintre care unele experimentate pentru prima dată, costă şi ele destul de scump. Este cazul cu racheta aer-sol din generaţia Scalp care costă între 500 000 şi 800 000 de euro bucata. Până acum francezii nu şi-au permis să tragă decât de 11 ori cu această rachetă împotriva obiectivelor militare ale lui Gaddafi. Iată şi o altă cifră de natură să-i indispună pe experţii contabili ai armatei: o oră de zbor cu avionul de luptă Rafale este taxată la 13 000 de euro... Pe de altă parte costă şi soldele militarilor aflaţi în prima linie, aceşti oameni fiind mai bine plătiţi decît personalul militar necombatant.

Armata se mai plânge de uzura unor aparate, cum a fost cazul cu elicopterele de tip Tonnerre utilizate atât în Afganistan cât şi în Coasta de Fildeş, iar mai nou în Libia. Chiar şi portavionul “Charles de Gaulle”, implicat în diverse misiuni de 8 luni de zile, aflat în prezent în largul coastelor libiene, are nevoie de o escală tehnică prelungită în portul Toulon. 

Deşi în războiul din Libia sunt implicate 15 ţări membre ale Alianţei Atlantice, doar două sau trei, printre care Franţa, duc greul operaţiunilor, restul fiind mai degrabă figuranţi. De unde şi întrebarea: care este soluţia dacă războiul va continua? O intervenţie la sol devine extrem de problematică, mai rămâne de jucat cartea diplomaţiei şi a soluţiei politice. Marile presiuni sunt exercitate acum asupra unor responsabili din anturajul imediat al lui Gaddafi, pentru a-l convinge să plece de la putere. Fără această plecare simbolică este greu de imaginat un nou început pentru Libia, şi chiar în cazul încetării ostilităţilor Gaddafi se va considera, cu toată fanfaronada care îi este caracteristică, drept un învingător al occidentalilor.